2021. február 13., szombat

PÁRHUZAMOS „BIG TECH-BIRODALMAK” A HATALOM SZOLGÁLATÁBAN

168 ÓRA
Szerző: VÁMOSI ÁGOSTON
2021.02.11.


Helyi, demokratikus és népszerű: ez a három feltétel egyetlen közösségi médiaplatform esetében sem teljesül, avagy techcégek és politika – a legfrissebb 168 Óra címlapsztorija.


A Szilícium-völgy két legnagyobb techvállalata, a Facebook és a Google szinte már az egész bolygóra kiterjesztette egyeduralmát: fejlett és fejlődő országokban egyaránt a legnépszerűbbnek számítanak a maguk területén. Van azonban két nagy folt a térképen, ahol eddig nem tudtak terjeszkedni, és a közeljövőben sem fognak tudni: Kínában és Oroszországban egyaránt a helyi közösségi médiafelületek uralják a piacot.

A világ legértékesebb vállalatairól keveseknek juthat eszébe a Tencent, pedig Kínában mindenki ismeri ezt a céget: ők fejlesztették ki tíz évvel ezelőtt a WeChat nevű alkalmazást. Az appot 2018 elejére már egymilliárdan használták, mostanra pedig több mint 1,2 milliárdos felhasználói bázisával a világ legnépszerűbb egyedülálló mobilalkalmazásává nőtte ki magát. Akár a kínai Facebooknak is nevezhetnénk, azonban a WeChat sokkal mélyebben ágyazódott be a kínai emberek hétköznapjaiba, mint a Facebook a nyugati világ lakóinak életébe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.