2021. február 22., hétfő

FÉLIGAZSÁGOKBÓL ÉPÜL A PROPAGANDA

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉK BLOG
Szerző: MÉRTÉK
2021.02.22.


A hírműsorok vezető témája már egy éve a járványhelyzet alakulása. Így volt ez a január 27-én is, a 18 órakor a Duna és az M1 csatornán is sugárzott hírműsor első negyedében hazai és külföldi vírus-információkat láthattuk, a fél nyolcas nagyhíradónak pedig csaknem a felében (a sporthírek nélkül számított 50 perces műsoridőből 20 percen át) kapcsolódtak a híradások a pandémiához.

Túlértékelt béremelés

A pandémiás műsorrészt követően adtak hírt mindkét műsorban arról, hogy még az idén növekszik az alapellátásban dolgozó háziorvosok és szakdolgozók bére, a kormány 96,1 milliárd forintot fordít erre a célra. Kásler Miklós közösségi oldalára hivatkozva azt közölték, hogy az érintettek jövedelme ezzel a szakellátásban résztvevőkkel azonos szintre emelkedik. A hírben utaltak a miniszter szavaira, miszerint a háziorvosok és a fogorvosok jövedelme igazodni fog a szakorvosi bértáblához. És az is elhangzott, hogy a kormány a magas színvonalú ellátás érdekében ösztönzi a háziorvosokat arra, hogy praxisközösségbe lépjenek.

A közlés alatt a képernyőn megjelent Kásler Facebook posztja, mellette kivastagítva külön is az üzenet: „az érintettek jövedelme ezzel a szakellátásban résztvevőkkel azonos szintre emelkedik” és „a háziorvosok és fogorvosok jövedelme igazodni fog a szakorvosi bértáblához”.

Mielőtt egy nagy piros pipát tennénk a jó hír mellé, nem árt körüljárni az elhangzottakat, és máshonnan is tájékozódni. Aki például aznap este az RTL Klub híradóját is megnézte az állami televízió mellett, megtudhatta, hogy ebből a béremelésből korántsem mindenki részesül egyenlő mértékben, és a praxisközösség nem csak a magas szintű ellátás miatt fontos, de anélkül az ígért bérnövekedés 80, vagy bizonyos esetekben csak 30 százaléka jár az orvosnak. Ezt az egyáltalán nem elhanyagolható kiegészítést nem csak az aznapi RTL hírműsora hozta nyilvánosságra, hanem napokkal korábban Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón is bejelentette, amint a Magyar Nemzetben olvasható: „aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor az orvosi bértábla szerinti különbözet nyolcvan százalékát kapja, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet harminc százalékával emelik a fizetését.” Más sajtótermékekből megismerhető volt az az aggálya is a házorvosokoknak, hogy a praxisközösség létrehozása nem feltétlenül csak akarat kérdése, hiszen egyáltalán nem minden orvos tud praxisközösségre lépni; különösen a vidéki, hátrányos helyzetű régiókban, ahol nagy az orvoshiány, ez nem valósítható meg.

Az állami híradó a fizetésemelésről szóló jóhírt – Kásler miniszter FB bejegyzését követve – nem akarta túlbonyolítani, a kérdést járta körül, a nagyképet árnyaló részleteket nem tartotta közlésre érdemesnek. Számára elegendő volt, ha a primér üzenetet közvetíti, és hivatalos propagandistaként egyszerűen felmondja Kásler Miklós miniszter közösségi médiában posztolt bejegyzését a háziorvosok béremeléséről...


A teljes elemzés elérető a Mérték honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.