2021. február 7., vasárnap

IVÁNYIÉK IDÉN KAPHATNAK EGYHÁZI EGY SZÁZALÉKOT – DE NEM ÚGY

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2021.02.06.


Örömteli a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára, hogy vissza kaphatta a NAV-tól a technikai számát, így idén már fogadhatja az egyházi egy százalékokat, ami a közüzemi szolgáltatások kikapcsolását követő kálváriájuk után, nagy segítség. Azonban most sincs kolbászból a kerítés! Iványi Gábor, a MET elnöke a Klikktv-ben elmondta, hogy „annak idején a kormány kétharmaddal meghatározta, ki lehet egyház. Erről a listáról mi kiszorultunk. Jelenleg a NAV-nál két típusú egyházi szja-felajánlás létezik. Az egyik a már megszokott, a kormány listáján szereplő bevett és elismert egyházak sora, akik minden száz forint mellé száz forint állami támogatást kapnak, s vagyunk – most már – mi, akik vallási tevékenységet végző egyesületként szereplünk, akik nem kapják meg, csak az emberek felajánlását.”


Az ügy előzménye, hogy az első, 2012-es szabályozás szerint az egyesület bejegyzése után két évet kellett várni arra, hogy a felajánlásokat fogadni tudjuk, majd pedig öt évre visszamenőleg igazolni kellett volna az ilyen típusú bevételeinket, ami abszurd helyzetet teremtett. „Valószínűleg rájöttek arra, hogy ez egy túl átlátszó megközelítés” – vélekedett Iványi, aki ezzel magyarázta azt, hogy mostanra mégiscsak részesülhetnek az szja egyházi egy százalékából – még ha csak félmegoldással is.

A lelkész szerint ez is több, mint a semmi, de ez egy kompromisszum eredménye a részükről, ugyanis az ő céljuk a törvény megjelenése óta az, hogy visszakapják az egyházi státuszukat, amiről már strasbourgi ítéletük is van. De mindez a mai napig nem történt meg. „Tehát mi úgy mentünk bele ebbe a megoldásba, hogy fenntartjuk a kérésünket, vagyis, hogy jegyezzenek be minket elismert egyházként” – mondta Iványi. Már csak azért is fontos, hogy így történjen, mert akkor az államtól átvállalt feladatok – mint a hajléktalanok ellátása, a legszegényebb idősek ellátása, vagy a speciális/sajátos nevelési igényű, rossz anyagi helyzetű fiatalok oktatása – nem csak fele annyi állami kompenzációval, vagyis 50-60 százalékos állami támogatással járna, mint most. Iványi hozzátette, hogy „az államnak egyébként is megéri, hogy átadja a feladatokat – különösen a hajléktalan-gondozással való foglalatoskodást –, ha száz százalékot fizet érte”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.