2021. február 18., csütörtök

JÖTT EU-S PÉNZ A COVID ELLEN, CSAK A KORMÁNY NEM BESZÉL RÓLA

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.02.18.


Visszatérő panasza volt a magyar kormánynak 2020-ban, hogy az EU nem segíti a járvány elleni védekezést. Tavaly március végén például Orbán Viktor azt mondta, hogy míg Kína és a Türk Tanács érdemi segítséget nyújt Magyarországnak a járvány elleni küzdelemben, addig az EU semmit sem ad:

"Tehát mi erős Európát akarunk, de azt is be kell látni, hogy ennek a szövetségnek, az Európai Uniónak vannak gyengeségei. Most, amikor például itt ez a járványhelyzet, akkor ezek különösképpen is megmutatkoznak, és persze együttműködünk, különösképpen a szomszédainkkal, a V4-ekkel külön tárgyaltam tegnap. De látni kell, hogy segítség innen nem nagyon jön. Segítséget a kínaiaktól kaptunk, és a Türk Tanács tagjaihoz fordultam, ahol Magyarország is tag, hogy adjanak segítséget, és onnan kaptunk is. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől még mi maradunk az Európai Unió tagjai. Mi ebbe a nyugati szövetségbe tartozunk, itt van a mi otthonunk, itt kell egymást kölcsönösen segíteni, de látni kell, hogy most nem innen, belülről jön a segítség.".

Azóta eltelt majdnem egy év. Ezalatt nagyon sok pénzért rengeteg lélegeztetőgépet vett a kormány jórészt kínai cégektől, és most vakcina is érkezett onnan, a jelek szerint nem túl olcsón. Viszont számos EU-s programon keresztül milliárdok érkeztek Magyarországra, amelyeket a kormány felhasznált a védekezésre. Leginkább cégeknek nyújtott támogatásokra költötték, és így a pénz egy jelentős része a kormányhoz közel álló nagyvállalkozókhoz kerülhetett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.