2021. február 26., péntek

MÍG AZ ÁTLAGOS VENDÉGLÁTÓSOK TÖNKREMENNEK, A NER-KÖZELI SZERENCSÉSEK HOTELJEIT SZINTE INGYEN ÚJÍTJA FEL AZ ÁLLAM

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.02.26.


Míg egy átlagos magyar szálloda-, panzió- vagy étteremtulajdonos a fejlesztéseihez legfeljebb 10-30 százalékos támogatást szokott kapni állami vagy EU-pénz formájában, a Kisfaludy-program főbb kedvezményezettjeit 50-90 százalékos hozzájárulással segíti az állam – derül ki a Válasz Online összesítéséből.

A portál pénteken megjelent cikkében összegyűjtött minden lényeges adatot a Guller Zoltán vezette, Rogán Antal felügyelte Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programja keretében kiosztott a 2020-as, 2019-es és 2018-as támogatásokról.

Az összesítés eredménye alapján az elmúlt három évben az igénylők fél százalékának adták oda a rendelkezésre álló 300 milliárd állami ajándékforint bő kétharmadát.

A programban igényelhető támogatásra jelentkezők 0,16 százaléka vitte el a 2018–2020-ban lekötött szállás-, élménypark- és strandfejlesztési források – a már emlegetett 300 milliárd forint – felét. Az első nyolcvan versenyzőhöz, vagyis az igénylők fél százalékához pedig 205 milliárd forint, a teljes támogatási összeg bő kétharmada jutott.

Vagyis miközben a turisztikai-vendéglátói szektor „átlagos”, a kormányközeli körökhöz kevésbé kötődő szereplői a Covid alatt vagy tönkrementek, vagy felélték a beruházásokhoz, hitelfelvételekhez szükséges önrészeiket, addig a szerencsésebbek hoteljeit, élményparkjait, fürdőit épp felépíti, modernizálja kormányzat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.