2021. február 7., vasárnap

ÓCSAI LAJOS: „AZ OLTÓANYAG NEM JÁTÉK!”

MAGYAR NARANCS
Szerző: TECZÉR SZILÁRD
2021.02.07.


A védőoltásokba vetett – Magyarországon hagyományosan erős – bizalmat veszélyezteti a kormány azzal, hogy a bevett eljárástól eltérve nyomta át az orosz és kínai vakcina engedélyezését – véli az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője.

Narancs.hu: A Magyar Orvosi Kamara keddi levele szerint nem tudja tiszta szívvel ajánlani az orvosoknak az orosz és a kínai koronavírus elleni vakcinákat. Ön milyennek látja a két készítmény magyarországi engedélyezési eljárását?

Ócsai Lajos: Siralmasnak, a hályogkovács szó jut eszembe erről a típusú engedélyezésről. A gyógyszerengedélyezés kőkemény szakmai kérdés, meg kell lennie az előre lefektetett protokollnak, és azon végig kell menni, nem lehet kapkodni, nem lehet összevissza beszélni. 
A politikusok nem tudják, mivel játszanak.

Ha akár egyetlen védőoltás is elveszíti a hitelességét, az alapvetően megingathatja a lakosság védőoltásokba vetett általános bizalmát, ami járványügyi katasztrófához vezethet.

Volt már ilyenre példa a történelemben: Oroszországban a ’80-as évek végén egy gyerekkórházban több gyerek megfertőződött AIDS-cel, valószínűleg azért, mert nem egyszerhasználatos fecskendővel és tűvel adták be a védőoltásokat. Miután ez kiderült, megingott a védőoltásokba vetett bizalom, és a ’90-es évek elején ki is tört egy nagy diftériajárvány, több mint 50 ezer beteggel és több mint 4 ezer halottal. A vakcinák beszerzése mellett tehát a védőoltásokba vetett bizalmat is építeni kell...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.