2021. február 1., hétfő

PROF. DR. STUMPF ÉS A FÉLTUDÁS

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.02.01.


"Stumpf István eközben a Kossuth rádió vendége volt reggel, és ő azt mondta, hogy egy-két kivételtől eltekintve a magyar egyetemek jókora távolságban vannak a világ élvonalától, ezért van szükség az átalakításra. Ezen kívül a fiatalok itthon tartásához is szükséges, hogy legalább a prágai vagy krakkói egyetem szintjét elérjék. (telex.hu)"


A világ élvonala pénzről szól. Sok-sok pénzről. Akik megengedhetik maguknak, hogy a legjobb professzorokat szerződtessék, azok vannak elől. Kivétel pedig nincs. Ugyanis a világrangsorok erről szólnak. Nem kizárólag a fizetésekről van szó, hanem kutatási lehetőségről, infrastruktúráról. Egy jobb amerikai egyetemen egy komoly professzornak alig van oktatási kötelezettsége, de bizony egy kiváló adjunktus sem tanít négy óránál többet egy héten.

A magyar felsőoktatás krónikusan alul van finanszírozva, kiváló professzoraink vannak, akik alig keresik meg a nyugati minimálbért. Az is igaz, hogy vannak olyan professzorok, bizonyos területeken nagy többségben, akik nem teljesítik a legalapvetőbb, törvényileg előírt feltételeket sem. Egyik legklasszikusabb eset maga Prof. Dr. Stumpf, aki a féltudású magyar elitértelmiségi alapesete. Erről valószínűleg nem fogják megkérdezni a Kossuth Rádióban.

Azt még hajlandó vagyok elhinni, hogy Prof. Dr. Stumpf alkalmas arra, hogy az Orbán-klán és a felsőoktatás között minimálisnál legalább nem kevesebb jóindulattal közvetítsen. Prof. Dr. Stumpfot nem tartom tisztességtelen embernek, relatíve tisztességes embernek gondolom.

Azt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy Prof. Dr. Stumpf alkalmas lenne arra, hogy a magyar felsőoktatás minőségi ugrását elősegítse. Nem tehetséges ember, mondjuk már ki. Jókor házasodott jó helyre, jókor ismerte meg bizonyos embereket jó helyen, és nincs más. Tudományos karrierjének totális kudarca Magyarországon senkinek sem tűnik fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.