2021. február 2., kedd

SÉRTI AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK JOGAIT AZ ÚJ TÖRVÉNY, OMBUDSMANI FELÜLVIZSGÁLATOT KÉR 5 SZAKSZERVEZET

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.02.02.


Két passzusával is súlyosan sérti az Alaptörvényt a tavaly októberben elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az 5 egészségügyi szakszervezetet tömörítő Összefogás az Egészségügyért akciószövetség szerint, ezért alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezésére kérte az ombudsmant.

A Magyar Orvosok Szakszervezete, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint a törvény egyrészt megtiltja, hogy a hatálya alatt kollektív szerződést kössenek az érdekképviseletek a munkáltatóval, illetve az érvényes kollektív szerződéseket ez év január elsejével megszüntette egy kormányrendelet.

A kollektív alku joga alapvető jog, amelyet korlátozni csak rendkívül indokolt esetben, a szükségesség és arányosság alapelvei mentén lehet, ezek a feltételek azonban egyáltalán nem teljesülnek.

Hogy mi indokolta ezt a korlátozást, a mai napig nem derült ki, ezt ugyanis a törvény indoklása nem fejti ki, és az egészségügyi kormányzat sem adott magyarázatot rá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.