2021. február 25., csütörtök

SZABAD SZEMMEL: AZ ORBÁN-KORMÁNYT DÜHÍTI A DEUTSCHE WELLE BEJELENTÉSE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.25.


Süddeutsche Zeitung


Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati média, a Deutsche Welle, amely úgy ítéli meg, hogy Magyarországon gondok vannak a sajtó szabadságával, illetve sokszínűségével. A csatorna igazgatója elmondta, hogy először a közösségi médiában jelennének meg, majd a jövő hónap végén saját csatornát alakítanak ki a youtube-on. A cél az, hogy a magyarok reálisabb képet kapjanak Európáról, egyben pedig színesebb legyen a kínálat, hiszen nyomás alatt áll a média függetlensége.

Limbourg jelezte, hogy együtt akarnak működni az ATV-vel, a HVG-vel és a Telex-el, de gondolnak a Klubrádióra is. A magyar vezetés egyébként is arról ismert, hogy alaposan megnézi, mit jelentenek róla külföldön és most is kellőképpen felháborodott. Kovács Zoltán ezúttal sem éppen úri modorban kommentálta a fejleményt. Szerinte a DWily módon a jövő évi választásokba próbál beleavatkozni. Nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt.

Amire az intendáns válasza csupán annyi volt: hogy mit csinálnak és hogyan, az nem a szóvivő véleményétől függ. De talán tanácsosabb volna először megvárni, hogy mi kerül adásba!

Neue Kronen Zeitung

Németország továbbra is kitart a szigorú korlátozások mellett, az osztrák kancellár viszont megismételte, hogy két és fél hete azért kellett könnyítéseket elrendelni, mert a lakosság egyre kevésbé tartotta magát a megkötésekhez, akkor meg teljesen felesleges formálisan hatályban tartani a kemény intézkedéseket. Ily módon kinyitottak a boltok, működnek a lakossági szolgáltatók, a gyerekek mennek iskolába. Noha az új betegek száma továbbra is kétszer annyi, mint a németeknél.

Kurz szerint azonban az intézkedés mellett szól, hogy minden héten tesztelik a csaknem 10 milliós lakosság egynegyedét, így egyre több fertőzöttet tudnak kivonni a forgalomból. De hogy lesz-e további lazítás, az hétfőn dől el. A 3-ik hullám ellenére el tud képzelni további enyhítést, a mindent meghatározó kérdés az, hogy utána emelkednek-e a kedvezőtlen számok, és ha igen, milyen gyorsan. Itt versenyfutás zajlik az idővel, és minél több embert oltanak be, annál közelebb kerülnek a normális állapotokhoz. Ezzel együtt sem lehet azonban teljesen kizárni az újabb teljes zárlatot.

A miniszterelnök érti, hogy a tömegeknek elegük van korlátozásokból, mert a küzdelem már egy éve folyik és ez felőrli az idegeket. Egyre többen elmagányosodnak és a gazdaság rendkívüli terhet kénytelen elviselni.

The Times

Brüsszel orra alá pörkölt az orosz vakcina-diplomácia, miután learatja a babérokat több keleti tagnál is, amelyek javában küszködnek a járvány 3. hullámának feltartóztatásával. Az EU úgy gondolja, hogy Moszkva – Kínával egyetemben – próbálja kiterjeszteni befolyását, kihasználva, hogy a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca nem tud eleget szállítani. Ha a Kreml célja az unió megosztása, akkor már közel jár a sikerhez egyes keleti kormányoknál.

Magyarország már rendelt mind az orosz, mind a kínai szerből. Szlovákia is követné a példát, csak ott még civakodnak az ügyön a koalíciós partnerek. Horvátország és Csehország szintén erősen szemez a Szputnyik V-vel, noha Kelet-Európa más részein azt látni, hogy Oroszország nemigen tudja szállítani a vállalt mennyiséget. Mindenesetre a hatékonyságon kívül az oltóanyag mellett szól, hogy viszonylag olcsó és egyszerű hűtőszekrényben is lehet tárolni.

Más tagok egyelőre várják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a vakcinát, de ha az meglesz, akkor nem haboznak a vásárlással.

Süddeutsche Zeitung

Már 30 országban adják be a Szputnyik V-t, de az EU-n belül csupán Magyarországon, ám nagy kérdés, hogy Moszkva nem éket próbál-e verni a tagállamok közé. Ugyanis már jelentkezik vevőként Horvátország, Szlovákia és Csehország is. Pozsony és Prága részéről hatalmas az érdeklődés, mert a brit mutáns végigsöpör a két országon. Rendelni azért nem tudtak még, mert vita van bizonyos koalíciós partnerekkel, illetve az egészségügyi miniszterrel, aki inkább az európai utat szorgalmazza.

Csakhogy az unió gyógyszerhatósága szerint az oroszok még be sem adták a kérelmet, ezért minden kormány maga dönti el, hogy akar-e a Kremltől vakcinát. Mindenesetre a szervezet úgy látja, hogy terjeszkedési kísérletnek vagyunk szemtanúi. Borrel, a külpolitikai főmegbízott úgy fogalmazott, hogy Kína és Oroszország úgy igyekszik beállítani, mintha hozzáértőbb és nagyvonalúbb volna, mint a Nyugat. Miközben az oroszok odahaza csupán a lakosság alig 2 százalékát oltották be.

Ennek egyik oka az, hogy a távoli, isten háta mögötti területekre csak nehezen tudják eljuttatni a szert, ám az is tény, hogy a lakosság ellenérzésekkel viseltetik iránta. Merthogy Putyin túl gyorsan vetette be a sikerpropagandát, amikor még messze zárultak le a vizsgálatok. Ahhoz viszont, hogy az EMA rábólintson a készítményre, közzé kellene tenni az összes teszteredményt és be kellene engedni a nemzetközi ellenőröket a gyógyszergyárakba. Ahogy von der Leyen kifejtette: az nem elég, hogy a Lancet szakfolyóirat kedvező cikket közöl az oltóanyagról.

Az orosz fél azonban így is úszik a boldogságban. Ahogy egy szakember – névtelenül – mondta: olyan ez az ország számára, mintha új nyersolajat talált volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.