2021. február 14., vasárnap

SZABAD SZEMMEL - FOKOZÓDIK A FÉLELEM A MAGYAR SAJTÓSZABADSÁG MIATT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.14..


FT


Fokozódik a félelem a magyar sajtószabadság miatt, miután a Klubrádió az utolsó napját kezdte meg az analóg hullámhosszon. A bírálók úgy ítélik meg, hogy a bezáratás része a haladó hangok elleni hadjáratnak Közép-Európában, miután Orbán Viktor kemény kézzel lép fel a független szerkesztőségek ellen. A vezető európai lap is idézi Hardy Mihályt, a Klubrádió hírigazgatóját, aki azt hangsúlyozza, hogy önálló rádiók még a putyini Oroszországban is vannak, de ott az újságírókat szokták megölni. Magyarországgal ezzel szemben a rádiót csinálják ki, vagy a sajtót, magát.

2010 óta a Fidesz fokozta a közigazgatásra, és kulturális intézményekre, valamint az igazságszolgáltatásra és a médiára nehezedő szorítást. A kormány kipaterolta a CEU-t, és azt követeli, hogy a külföldi támogatást élvező civil szervezetek vessék magukat alá a Lex Sorosnak, jóllehet azt jogsértőnek minősítette az Európai Bíróság. Ezen felül Orbán saját embereit nevezte ki a bíróságok kulcsposztjaira, ily módon próbálva még inkább erősíteni befolyását a hatalmi ágra.

A Klubrádió elleni fellépés, amit két kisebb adminisztratív vétséggel indokolnak, csak betetézi a média elleni sokéves fellépést. Az Indexet tavaly a miniszterelnök szövetségesei vették át. A KESMÁ-ba csaknem 500 kormánypárti orgánumot tömörítettek. Kovács Zoltán ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talál a bíróság e heti döntésében. Szerinte szó sincs politikai beavatkozásról, itt piaci magánszereplők, a médiahatóság és a bíróság ügye jelenik meg.

Közben pedig független országos televízióként már csak az RTL működik – mondja Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől. A közönség nagy része a hagyományos sajtón keresztül alapvető a hivatalos propagandát kapja. Az egyetlen szabad terep immár csupán a világháló. Ezzel szemben Mráz Ágoston Sámuel, a hatalom által kistafírozott Nézőpont Intézet igazgatója azt hangoztatja, hogy a kormány mindössze kiegyensúlyozott erőviszonyokat igyekszik teremteni a médiában.

Hardy Mihály szerint azonban ami most a Klubrádióval történik, az olyan, mintha lezárnák a biztonsági szelepet, amelyen keresztül idáig el tudott távozni a gőz. Csáky Zselyke, a Freedom House regionális kutatási igazgatója pedig azt emeli ki, hogy a tekintélyelvű vezetők tanulnak Magyarországtól. Így pl. aggasztó, ami a lengyeleknél történik, mert azt látni, hogy terjed a magyar modell.

Der Standard

„A magyar sajtó szabad, színes, és sokrétű” – idézi a lap Médiatanács elnök asszonyát, aki megpróbálta megvédeni a Klubrádióval szembeni eljárást. Karas Mónika a 10 éve hozott médiatörvényre hivatkozott, noha azt már bevezetésekor igen erős külföldi bírálatok fogadták. Miközben a Klubrádió két apró szabályszegésért veszti el sugárzási jogát. Amúgy pedig a médiahatóság kizárólag a jobboldali-nemzeti Fideszhez közelálló tagokból áll.

A lap felidézi, hogy az elmúlt években egyre másra kényszerültek lehúzni a rolót független szerkesztőségek, lásd a Népszabadságot, ami nagy nemzetközi figyelmet keltett. A másik nevezetes történet az Indexé, ahol szinte az egész szerkesztőség felállt, miután menesztették a főszerkesztőt.

A magyar kormány azonban minden felelősséget elhárít magától, és a „szabad piaccal”, illetve a „magángazdasággal” takarózik. Egyébiránt immár három éve egyetlen konszernhez tartozik a kormányszimpatizáns orgánumok túlnyomó többsége.

Wall Street Journal

Orbán Viktor egyik közeli munkatársa elárulta, hogy Kínát alapvetően politikai megfontolások vezérlik a koronavírus ellenanyagának szállításánál. Ám mivel az EU tehetetlenkedik, amihez hozzájön a szer amerikai exporttilalma, Magyarországnak nem sok választása marad, hogy kihez forduljon segítségért. A kérdés azért vetődött fel, mert szakértők szerint Kína a vakcina diplomáciával növeli befolyását Európában, bár több európai ország képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy Peking semmiféle politikai feltételt nem támasztott a szerződéskötések során.

Mivel azonban Szerbiában sikerrel zajlik az oltási kampány a kínai szerrel, a földrészen más kisebb országok is Peking közreműködését kérik, miután az európai beszerzés akadozik és a nyugati gyárak termelési nehézségekkel küszködnek. Ez pedig helyzetbe hozza az ázsiai nagyhatalmat, amely úgy állítja be magát, mint igazán megbízható szövetségest a Covid-19 elleni küzdelemben. A járvány különben pont a területéről indult ki.

Részéről leginkább az a két készítmény rúg labdába, amelyet az állami Sinopharm, illetve a magánkézben lévő Sinovac fejlesztett ki. Az előbbit Magyarország már engedélyezte és rendelt is belőle. A csehek most fontolgatják, hogy ők is kérnek az oltásból. A Nyugat-Balkánon pedig Montenegro és Észak-Macedónia a közeljövőben akarja bejelenteni igényét.

Több európai forrás is megerősítette, hogy Kína bemutatkozásként mindenkinek egy millió adagot ajánl, napokon belüli szállítással. A nyugati vetélytársaknál a határidő több hónapos, de még ott is késések tapasztalhatók. Ily módon erősödhet Kína helyzete egy olyan térségben, ahol az USÁ-val verseng. Ezt támasztja alá, hogy az európai vevőkkel a kínai állam tárgyal és nem a gyártó cégek. Viszont afrikai megrendelők arról számolnak be, hogy Kína nekik nem teljesített időre.

Project Syndicate

Hruscsov dédunokája nem gondolja, hogy Navalnij le tudná vadászni Putyint, bármennyire is karizmatikus és rokonszenves az ellenzék vezére. Az elnök ugyanis rendőrállamot alakított ki az eltelt 10 évben és kész minden eszközt bevetni hatalma fenntartására. Nyina Hruscsova, aki a new yorki New Schoolon tanít, úgy ítéli meg, hogy rezsim egyáltalán nem rendült meg. És hét végi tüntetések főleg nem tudják meghátrálásra kényszeríteni.

Mégis hatalmas túlzás, sőt teljesen ésszerűtlen, hogy az államfő ilyen erővel lép fel ellenfele, annak munkatársai és támogatói ellen. Már idáig több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, brutális erőszakot bevetve. Blokkoltak több közösségi oldalt, mert azok gerjesztették az elégedetlenséget. Viszont az állami tévék áradoznak Putyinról, egyben igyekeznek minden erővel lejáratni a tiltakozó mozgalmat.

A Kreml az állam ellenségeként kezeli Navalnijt. ami a sztálini kirakatpereket idézi, de ő nem adja meg magát a diktátornak, nem vallja be „bűneit”. Viszont bemutatja, hogy a politikai élgárda milyen mértékben megszedte magát a korrupció eredményeként és ez sokat árt közvetlenül Putyinnak. Olyan, mintha Navalnij lenne napjaink Trockija, akit el kell takarítani az útból.

A Kreml félelmeit csak fokozza, hogy szép lassan kifejlődhet egy palotaforradalom. A Krím megszállása miatt elrendelt nyugati megtorló intézkedések megfojtják a gazdaságot, táplálják a politikai elit nyugtalanságát, miután ezek az erők szeretnének hozzájutni svájci bankszámláikhoz és felkeresni toszkánai villáikat. Úgy hogy lehet, hogy megpróbálják meneszteni az elnököt, ahogy az Hruscsovvel megesett, 1964-ben. Egy megalázott államfőt sokkal könnyebb volna megbuktatni, mint egy olyat, aki népszerű.

Mostanában a mindenféle jósok és erőszakos térítők bukkannak fel a hatalom környékén. A legváltozatosabb zöldségeket hirdetik, ami szintén arra utal, hogy a megcsontosodott orosz rezsim kezdi felszámolni önmagát. De mivel Putyin és az állam egy és ugyanaz, ezért e pillanatban igencsak nehéz eltávolítani a politikust.

Kurier

Ausztriában holnap kezdődik az iskolákban a 2. félév, de emiatt nagy gondban vannak azok a magyar diákok, akik nap mint nap ingáznak a határon át. A középiskolákban két csoportra osztják a tanulókat: az egyik része hétfőn és kedden van oktatás, a másiknak szerdán-csütörtökön. Pénteken távtanítás zajlik.

Csakhogy a Kurz-kormány döntése nyomán az országba kizárólag negatív koronateszt birtokában szabad beutazni. Ez azonban Magyarországon 50-70 euróba kerül, miközben az osztrákoknál ingyenes. Ám kell hozzá ausztriai társadalombiztosítási szám. Az oktatási hatóságok a helyzet áthidalására azt találták ki, hogy a magyar gyerekek, mivel még nincsenek 18 évesek, ingyen vizsgáltathatják meg magukat. De éppen a koruk miatt kísérőre szorulnak, neki viszont szintén produkálnia kell az igazolást, hogy nem fertőzött.

Az osztrák tanfelügyelet azt mondja, hogy ő ennél többet nem tud tenni, már minthogy a gyerekeket kedvezményben részesíti. A szülőket és a bécsi magyar Nagykövetséget pedig már tájékoztatta a gondról. Ugyanakkor a szlovák diákoknál nincs ilyen baj, mert náluk, odahaza mindenki ingyen végeztetheti el a vizsgálatot az állami központokban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.