2021. február 1., hétfő

SZABÓ GÁBOR AZ SZFE-RŐL ÉS AZ ÚJ OPERATŐRSZERVEZETRŐL: MINTHA LEBONTANÁK AZ EIFFEL-TORNYOT

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.02.01.


Ősszel közel harmincan kiléptek az operatőröket addig összefogó szervezetből, miután az alelnök Novák Emil elvállalta az SZFE „modellváltását”. A távozott tagok kezdeményezésére immár hivatalosan is megalakult a magyar filmoperatőrök új, független szervezete, a HCA – Hungarian Cinematographers Association.

A szervezet elnökét Szabó Gábort, a többek között az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása operatőrét, Balázs Béla-díjas Érdemes művészt kérdeztük a váltásról.

Miként értékeli az SZFE mára bekövetkezett drámáját?

– Ezt a görgeteget, ami ősszel elindult, az akkori interjúnkban részletesen megbeszéltük. A véleményem változatlan. Nem véletlen váltunk ki a HSC-ből, aminek lemondott elnöke volt Koltai Lajos és lemondott alelnöke Novák Emil. Aztán egészen másfelé kanyarodott a történet, mert egy olyan helyzet állt elő, hogy választhattunk: megújítjuk-e a HSC-t, új vezetőséget nevezünk ki és új alapokra helyezzük az egészet. Végül úgy döntöttünk, hogy annyi probléma van az óriásira duzzadt közösség szervezeti felépítésével, taglétszámával, hogy inkább egy új szervezetet alakítunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.