2021. február 2., kedd

SZAKSZERVEZET: AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK 95 SZÁZALÉKA ELÉGEDETLEN A BÉRÉVEL

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.02.02.


Az egészségügyi szakdolgozók 95 százaléka elégedetlen a bérével és miközben hamarosan alá kellene írni az új szerződéseiket, az asszisztensek, nővérek és ápolók közül egyre többen jelzik, hogy a szakma elhagyásán gondolkodnak, derül ki a Klubrádió hétfő reggeli riportjábó
l.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke megdöbbentő adatokat közölt a Reggeli gyors című műsorban: felmérésük szerint minden ötödik szakdolgozó ott akarja hagyni az egészségügyet, rengetegen inkább külföldre készülnének.

Ám ezt most nem tehetik meg, ugyanis a jogszabályok szerint veszélyhelyzetben az egészségügyi dolgozók nem mondhatnak fel – lassan viszont alá kellene írniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződést, amely szinte „biankó” szerződés: nem világos benne sem a munkaidő, sem a javadalmazás, sem a túlmunka szabályozása.

Bár a kormány az orvosok számára biztosított béremelést és adott némi engedményt (például az átvezénylés „elfogadhatatlan” szabályaiból), amely talán megakadályozhatja az egészségügyi rendszer összeomlását, a szakdolgozók nem kaptak semmit – „talán csak újabb terheket”.

A létszámhiány mellett ott is a fizikai tehet is, súlyosbítva azzal, hogy a dolgozók közül is sokan megbetegedtek, így még kevesebben vannak, mint egyébként. De a járvány miatt a mentális terhekkel is számolni kell – amióta látogatási tilalom van érvényben, azóta a betegekkel lelki értelemben is többet kell foglalkozni, hiszen hozzátartózóik nem tudják ezt megtenni. A covid-osztályokon ráadásul több a haláleset is. Emellett pedig ott van a szervezetlenség, a szakszervezeti elnök szerint sok olyan dolog tartozik most a kórházi főigazgatók hatáskörébe, amiről nem feltétlenül az intézményben kellene dönteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.