2021. február 12., péntek

ÚGY KELLETT ÖSSZEVADÁSZNI A HÉT EMBERT AZ OROSZ VAKCINÁRA

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.02.12.


Újabb hatalmas feladatot vettek a vállukra a háziorvosok: nekik kell kiválogatniuk az embereket az oltásra, majd vagy ők adják be az injekciókat, vagy nekik kell megszervezniük pácienseik oltását. A kormány májusra 3-4 millió embert szeretne beoltva látni, és ebben nagyban támaszkodna a háziorvosokra. Csakhogy a rendelők egy része nem alkalmas tömeges vakcinálásra, napi tíz-húsznál több beteg oltása pedig komoly fennakadásokat okozna a normál feladatok ellátásában. Merthogy feladat és adminisztráció egyre több van, a háziorvosoknak csak a gyógyításra nem jut elég idejük.


A múlt héten elegendő vakcina hiányában akadozva ugyan, de megindult a magyar lakosság tömeges oltása. Mostanra újabb készletek érkeztek, és folytatódhat a program. Az oltási sorrend azonban felborult. A beoltható csoportokat már nem a kormány által kidolgozott terv, hanem az érkező vakcinák eltérő alkalmazási előiratai szabják meg:

- A 74–90 éves korosztály Pfizer-vakcinát kap 2964 háziorvosi rendelőben. Ez az oltóanyag igazoltan hatásos és biztonságos az időseknél is.

- Budapesten kétezernyolcszáz 60–74 év közötti, egészséges ember kaphat orosz Szputnyik V vakcinát az oltópontokon. Ezt az oltóanyagot ebben a korosztályban csak olyanoknak ajánlják, akiknek nincsen krónikus betegségük.

- A 18–59 éves krónikus betegeket az AstraZeneca vakcinájával kezdték el oltani 2040 praxisban. Ennél az oltóanyagnál sem futottak le még teljesen azok a vizsgálatok, amelyek az idősebb korosztályban igazolják a megfelelő hatékonyságot. Amíg ezek nincsenek meg, a legtöbb ország csak ebben a korosztályban alkalmazza a vakcinát, de például Nagy-Britanniában idősebb embereknek is beadják.

A különböző oltásokra alkalmas betegeket most nagyobb részt a háziorvosok „szervezik”. Az egészségbiztosítótól kapnak egy listát az oltásra regisztrált betegeikről, közülük kell kiválogatni a megfelelő alanyokat az oltópontokon vagy a háziorvosi rendelőben való vakcinálásra. A Pfizer-oltásra jogosult idősek kiválogatása jelenti a legkevesebb gondot. Az AstraZeneca-oltáshoz az orvosoknak a 18-59 éves pácienseik közül kell kiválogatni a leginkább veszélyeztetett krónikus betegeket: ők leginkább a szív- és érrendszeri, a krónikus tüdőbetegségben, daganatos betegségben, cukorbetegségben szenvedők vagy a transzplantáltak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.