2021. március 14., vasárnap

A JÁRVÁNY HARMADIK HULLÁMA MIATT ALIGHA KERÜLHETŐ EL AZ ÚJABB GAZDASÁGI VISSZAESÉS

G7.HU
Szerző: VIROVÁCZ PÉTER
2021.03.14.


A Központi Statisztikai Hivatal a szokásosnál nagyobb mértékben módosította az előzetes GDP becslését, ami így végül 1,4 százalékos negyedéves bázisú gazdasági növekedést mutat 2020 negyedik negyedévére. Már az első adat is hatalmas meglepetésnek számított, de ez a pozitív revízió még rátett egy lapáttal.

Sok időnk azonban nem maradt az örömre.


Mire szépen lassan mindenki elkezdte volna kiadni a 2021-re várt frissített és felfelé módosított előrejelzéseit, a koronavírus megint közbeszólt. A második hullám hatásai még csak most érkeznek meg a reálgazdaságba, miközben a harmadik hullám egy újabb teljes lezárást hozott. Mielőtt azonban a borús jövővel foglalkozunk, nézzünk egy kicsit a jó negyedik negyedév mögé.

A KSH tehát felfelé módosította a negyedik negyedéves növekedési adatot, ugyanakkor a harmadik negyedéves rekordmértékű háromhavi GDP-növekedést némileg lefelé módosította. A jelentősebb módosítások ellenére csak a gazdaság dinamikájának profilja változott, az egész évre becsült teljesítmény alig. 2020 egészében a magyar gazdaság 5 százalékos recesszión ment keresztül.

A rendkívül dinamikus negyedik negyedéves gazdasági növekedés több mint meglepő, de a részletes adatokból most már látjuk, hogy melyik szektor a felelős érte. A termelési oldalon egyértelműen az építőipar teljesítménye okozta a fellendülést. Az ágazat hozzáadott értéke közel 13 százalékkal bővült negyedéves alapon. Erre még a legoptimistább elemzők sem számítottak, különösen annak fényében, hogy a havi adatok alapján a termelés a szektor stagnálását vetítette előre. Egyelőre az elemzők is keresik arra a választ, hogy mi okozza a két különböző forrásból származó statisztika közötti markáns eltérést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.