2021. március 24., szerda

A JÁRVÁNYHELYZET TOVÁBB SÚLYOSBODIK, DE A MAGYAROK CSAK NEM HAJLANDÓK OTTHON MARADNI

QUBIT
Szerző: SÁNDOR LÁSZLÓ
2021.03.24.


A techcégek mobilitási adatai azt mutatják, hogy a múlt heti munkanapokon sem volt kevesebb a mozgás Magyarországon, mint egy héttel korábban.

A Magyar Orvosi Kamara hétfőn kiadott közleményében azt kéri mindannyiunktól, hogy

- tervezzük meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjünk boltba,

- közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,

- mellőzzük a tömegközlekedési eszközöket,

- ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,

- ne menjünk hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,

- kerüljünk minden halasztható utazást, belföldön is,

- idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.

A magyar okostelefonok forgalmából tudjuk követni, betartjuk-e az orvosok kérését. Emlékeztetőül: az alábbi grafikonok azt mutatják, hogy egy-egy nap mi változott az egy héttel korábbi helyzethez képest. Ez kiszűri a hétvégenként szokásos ingadozásokat (bár egy hétfőre eső nemzeti ünnep, mint most március 15., teremt egy egyszeri lassulást és visszagyorsulást).

A Facebook adataiból azt számoljuk, hány százalékkal több magyar felhasználó maradt egész nap otthon (egy hatszáz méteres körzeten belül), illetve hány százalékkal kevesebb környéket látogattunk, mint az előző héten. Ezeket az adatokat megyénként is bemutatjuk. A Google számaiból azt látjuk, hogy hány százalékkal kevesebbet látogattak a telefonok tulajdonosai bizonyos helyszínéket, mint például kisboltokat. Itt a több kategória miatt csak országos számokat mutatunk. (A múlt héten derült ki, hogy a kormány szakértői a mobilszolgáltatók cellainformációi alapján is egészen hasonló mintákat látnak a színfalak mögött.)

A Google számai alapján a múlt heti munkanapokon még 4 százalékkal többet is voltunk munkahelyen, mint egy héttel korábban, és nem töltöttünk több időt otthon, mint az előző héten. (A piros és a fekete vonalak a vízszintes nulla körül mozognak az ábra jobb szélén, míg egy héttel korábban alatta is maradtak, azaz minden nap lassabb volt, mint az egy héttel előző.) Az élelmiszerboltok és patikák látogatottsága (zöld vonal) viszont tovább lassult a lezárások második (és az eredeti tervek szerint utolsó) hetén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.