2021. március 24., szerda

LANTOS GABRIELLA: LASSAN SIRALOMHÁZZÁ VÁLIK AZ ORSZÁG

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.24.


„Mától megszűnik a közfinanszírozott egészségügyi ellátás! Az önkormányzati szakrendelők is a városi kórházak irányítása alá kerülnek. A szakorvosokat és ápolókat a kórházakba irányítják át. A jobban képzett háziorvosok is a Covid osztályokon dolgoznak.” Így kezdődik Lantos Gabriella mai Facebook bejegyzése. Az Új Világ Néppárt egészségügyi szakpolitikusa azt mondja, ez már teljes mozgósítás, egészségügyi hadiállapot, de nem fatális véletlen folytán szabadult az országra, ezért van egy felelős, úgy hívják, Orbán Viktor, aki mindig késve, mindig gyenge és mindig rossz intézkedéseket hoz.


Mi vár ezek után a nem koronás betegekre?

Amióta ezt a posztot kitettem, rengetegen reagáltak, és azt írták le, hogy már eddig sem volt ellátás, mi tud még ennél is kevesebb lenni? Nagyon sok ember hosszan, nagyon részletesen írta le a saját, vagy a családja valamilyen tagjának a kálváriáját, vagy több ember kálváriáját, arról, hogy az elmúlt egy évben hogyan nem jutott ellátáshoz a legkülönfélébb betegségekkel, a legkülönfélébb településeken. Most ebből visszavenni…! Ha csak minden második orvost és minden második ápolót fognak átirányítani a szakrendelőkből a Covid-osztályokra, akkor már effektív nem lehet orvoshoz jutni a közfinanszírozott ellátásban Magyarországon. Hiszen már most is alig lehetett. Ha még a háziorvosok közül azokat is átirányítják, akiknek van legalább plusz egy szakvizsgája, akkor az alapellátás is megszűnik. Ez pedig konkrétan Alaptörvény ellenes...

A Covid miatt sorra zártak be a kórházi belosztályok is. Mérhető-e a járulékos veszteség?

Még nem lehet mérni. Az egyetlen, amit már lehet látni, az az, amit a KSH a tavalyi plusz extra halálozásokkal kapcsolatban közzétett, és az 14 ezer ember volt. Ők nem covidosként voltak nyilvántartva, és meghaltak. Ez a szám nem lesz kevesebb az idén sem. Tavaly novemberben 60 százalékkal többen haltak meg, mint az azt megelőző novemberekben, és még decemberben is 40 százalékkal többen, mint az előző decemberekben. És hol volt az a járványhullám ahhoz, ami most van?!

Mikor lesz mérhető ennek a vesztesége?

Ameddig az extra többlethalálozásokat a KSH nem zárja le arra a hónapra számítva, addig nem. És ez békeidőben is körülbelül két-három hónap, mert nincs egy automatikus anyakönyvi nyilvántartási rendszer, ami a KSH-ba azonnal átmenne, hanem emberi munkával kell kitisztogatni az adatokat. És ez a szám ezalatt a két-három hónap alatt nem kevesebb lesz, hanem több.

Most csak azt lehet látni, hogy mi történt 2020-ban, de azt most már világosan és kristálytisztán. Azt, hogy mi történik most, sajnos csak egy félév múlva lehet majd látni, de a már említett Facebook beszámolókból is arra számíthatunk, hogy az nem lesz jó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.