2021. március 2., kedd

A KÜLSŐ TÉNYEZŐK A MAGYAR KORMÁNY ÉS ORBÁN VIKTOR SZÁMÁRA IS NAGYON ROMLANAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.02.


Kenyértörés az EPP-vel, kilépéssel fenyegetés, kacsintgatás a szélsőjobboldali pártok felé, kínai és orosz vakcinamutyi, az európai vakcinaútlevéllel szemben sunyi kis trükk bevetése. Ezek azok, amelyek az elmúlt időszakban a magyar kormány tetteit jellemezték leginkább. Ám úgy tűnik, a világnak – de Európának biztosan –, mindebből elege van. Az orbáni politikával szembeni erősen kritikus Biden-adminisztráció, az egyre kritikusabb Európai Unió és Európai Bizottság miatt a magyar kormány számára a helyzet folyamatosan romlik. Ezt Orbán Viktor is érzékeli, most nem keresi a konfliktusokat, inkább kitérne az újabbak elől, de a külső tényezők számára is nagyon romlanak. Szent-Iványi Istvánnal, az Új Világ Néppárt külpolitikai szakértőjével beszélgettünk.


Egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja és a Fideszes EP-képviselők között. Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód. Ez mit jelentene a Fidesz számára?

– Maga a szabályozás még nem született meg, azt a héten fogják elfogadni. Egy előzetes megállapodás született a nemzeti delegációk vezetői között. Ez alapvetően arra utal, hogy ez a döntés napokon belül meg fog születni. Ami azt jelenti, hogy nem csak egyes tagokat, de teljes csoportokat ki lehet zárni az európai parlamenti frakcióból, méghozzá azokat, akiknek a pártja föl van függesztve, vagy ki van zárva az EPP-ből, mint pártból. Ezeket nem kétharmaddal, hanem egyszerű többséggel, tehát sokkal egyszerűbben is meg lehet fosztani a jogaiktól, fel lehet függeszteni, vagy ki lehet zárni. Ez a történet nyilván a Fideszről szól. Miután kiderült, nem biztos, hogy a csoport kétharmada szavazna róla, hogy a Fideszt kizárják, vagy felfüggesszék, ezért lejjebb vitték a küszöböt, ami most egyszerű többség. Nyilván előbb-utóbb, sőt, inkább előbb, mint utóbb be is következne minimum a felfüggesztés, ami gyakorlatilag minden frakcióhoz kötődő jog megvonását jelenti. Ez rendkívül megalázó dolog, és ezzel értelmetlenné is válik a Fidesz ottani tagsága, mert nem tudja gyakorolni a képviselői jogait...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.