2021. március 2., kedd

„AZ EGÉSZSÉGÜGY GYÁSZNAPJA”: SOKAN AZ UTOLSÓ PILLANATIG KIVÁRNAK AZ ÚJ JOGVISZONY ELFOGADÁSÁVAL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.03.01.


Továbbra is teljes a bizonytalanság az egészségügyben, miután a dolgozók egy nap haladékot kaptak az új szerződésük aláírására. Annak, aki nem fogadja el a rengeteg veszteséggel járó új szolgálati jogviszonyt ma éjfélig, holnap már nem lesz állása.

Bár Debrecenben és Nyíregyházán például sikerült rendezni a helyzetet, Szegeden 300 orvos továbbra sem akarja aláírni a szerződését, így előfordulhat, hogy a sebészeti klinikán nem marad keddtől sebész. A Szent Imre Kórház intenzív osztályán 17 dolgozó már fel is állt, illetve az abai szakrendelő is leállt a mai napon.

Pontosabb, országos szintű számokat csak holnap lehet majd tudni a felmondásokat illetően, de az már most sejthető, hogy még sok hasonló esetet láthatunk majd. A Mércének nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint ráadásul jó eséllyel ez még csak a kezdet, vihar előtti csend van.

Rengeteg az elkeseredett hang, bizalmi válság alakult ki az egészségügyi dolgozókban amiatt, hogy tényleges érdemi egyeztetés nélkül döntöttek a sorsukról. Mindenkiben ott van az aggodalom, hogy mi lesz a betegekkel, ha holnap kevesebben mennek majd be dolgozni az egészségügyi intézményekbe, miközben a maradókra az eddiginél is nagyobb terhelés nehezedik, amit a koronavírus-járvány harmadik hulláma tovább súlyosbít. Sokan már az egészségügy gyásznapjának nevezik március 1-jét – összegezte a helyzetet a Mércének dr. Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.