2021. március 16., kedd

BEFELÉ VAN MOZGÁS, KIFELÉ VISZONT NEMIGEN - BESZÉLGETÉS SURÁNYI Z. ANDRÁSSAL ÉS SÍVÓ JÚLIÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BÉRCZES TIBOR
2021.03.12.


Surányi Z. András dokumentumfilm-készítő és alkotótársa, Sívó Júlia már az ötödik filmjüket forgatták Magyarország legnagyobb szegregátumában, a Miskolc melletti Lyukóvölgyben, ahol legkevesebb ötezren élnek embertelen körülmények között. Az alkotókkal beszélget Bérczes Tibor.


Hogyan kerültetek kapcsolatba a Lyukóvölggyel?

S. Z. A.: – Szederkényi Miklós barátom, a Dunatáj egyik vezetője többször is járt Lyukóvölgyben, és ő hívott el néhány dokumentaristát, akik azóta már több filmet is készítettek. Mi Miklóssal 2012-ben kezdtük forgatni a Panoráma című filmünket, és azóta is rendszeresen visszajárunk.

A Panorámában egy nagymama magára vállalja a megbízhatatlan szülők helyett unokája nevelését, és mindent megtesz azért, hogy a gyereknek normális élete legyen. Az ottani rengeteg rendhagyó történetből miért épp ez fogott meg benneteket?

S. Z. A.: – Lyukóvölgyben szinte mindegy, kivel állsz le beszélgetni, máris szembejön egy filmtéma. Csapó nagyiban elsőre az volt a különleges, hogy komfort nélküli háza 3 kilométerre volt a buszmegállótól, és ez a 72 éves asszony mindennap elkísérte a gyereket az óvodába. Napi 12 kilométert tett meg hóban-sárban, úttalan utakon. A kiválasztásnál persze számított az is, hogy sokakkal ellentétben nem hajtott el bennünket.

Mit mond egy ott élő embernek, hogy filmet szeretnétek készíteni róla?

S. Z. A.: – Az, hogy film, semmit. Ezt a többség úgy fordítja le a maga számára, hogy ki lesz téve a Facebookra vagy a YouTube-ra, vagy benne lesz a tévében, mert tévé mindenhol, internet pedig viszonylag sok családnál van. De azon, hogy egy film, pláne dokumentumfilm mit jelent, nemigen kezd el senki sem töprengeni...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.