2021. március 29., hétfő

DRÁMAIAN ROMLOTT A SZEGÉNY CSALÁDOK HELYZETE A COVID MIATT

168 ÓRA
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2021.03.29.


Elképesztő helyzetet hozott a hátrányos helyzetben élők, főleg a gyerekek életében a járvány. Mind az egészségügyi ellátásban, mind az oktatásban nagyon súlyos hatása volt és van a jelenlegi helyzetnek.


Az eddig is nehézkes orvosi ellátás most szinte kilátástalanná vált, ha egy-egy ilyen területen megjelenik a vírus, pillanatok alatt söpör végig, orvost nem érnek el, leginkább már csak a mentőt hívják.

Az EU-ban minden negyedik gyermeket fenyeget szegénység vagy társadalmi kirekesztés, arányuk azonban a városokban sokkal nagyobb, mint az országos átlag. A járvány során, amikor egyre több szülő veszíti el a munkáját, nő a szegénységbe sodródó gyermekek száma. Sőt, helyzetüket tovább rontják a tanulást nehezítő digitális akadályok, a megfizethető lakhatás, és az ellátáshoz való hozzáférés hiánya – erre hívta fel a figyelmet az Európai Unió.

„Magyarországon, a hátrányos helyzetű régiókban az életkörülmények eddig is borzasztóak voltak, de most katasztrófálisak. Egyéni szempontból igaz, hogy a szenvedést nem lehet összemérni, az mindannyiunk számára ugyanolyan borzasztó, és amikor szeretteinket veszítjük el, egyformán érzünk. De egy jelentős társadalmi csoport már évszázadok óta folyamatos traumák között él. Ez azt jelenti, hogy ők alig, vagy semennyire sem férnek hozzá a 21. századi ember számára természetes dolgokhoz. Sok helyen nincs vezetékes víz, angol vécé, mosási lehetőség, a gyereknek külön tanár, a nehézséggel küzdőnek fejlesztés, jó iskola, meleg szoba, saját ágy, asztal, gyógyszer, orvos, közlekedés, alapvető élelmiszer, az egészséges élelmiszerről, vitaminokról, sportról, kulturális életről nem is beszélve.

Innen, a hétköznapok túléléséből indul egy hátrányos helyzetű család a Covid-vágóhídra.

Elnézést a drasztikus kifejezésért, de nem lehet másképp leírni mindezt – mondja Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes és pszichológus, a Van Helyed Alapítvány létrehozója és vezetője. „Eddig is csak töredéke volt betöltve Ózdon a háziorvosi praxisoknak, mostanra gyakorlatilag nincs ellátás. A szegénytelepeken élők hiába hívják az orvosokat, a vonalak némák. Az ózdi sürgősségin napi 40 beteg van, többségük lélegeztetésre szorul. Mindenki ideges, hogyne volna az, amikor a gyereke, az anyja, az apja nem kap ellátást, haldoklik. A beteg kollégámnak az asszisztens azt mondta, már sokkos állapotban vannak az orvosok, ha tesztet akar, menjen Miskolcra. Tegnap még volt hét szabad lélegeztető gép, de a hétférőhelyes intenzíven 17-en fekszenek lélegeztetőn, csak néhány orvos van és 150 covidos beteg, az egyéb ellátások megszűntek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.