2021. március 27., szombat

FALUS: ÍGY NEM SZABADNA NYITÁST ÍGÉRGETNIE A KORMÁNYNAK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2021.03.26.



Falus Ferenc szerint a kormány mellébeszél, a tényektől teljesen elrugaszkodva próbál hitet és bizalmat adni a lakosságnak, hogy a nyitás közel van, az átoltottság világszínvonalú és az egészségügyi ellátórendszer milyen jó, pedig az adatok nagyon mást mutatnak. A volt országos tiszti főorvos úgy látja, most két-három hétig a lehető legszigorúbb korlátozásokra lenne szükség.


A legfrissebb bejelentésekről (Orbán Viktortól Gulyás Gergelyig) kérdeztük Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost. Szerinte mellébeszélés folyik, a tényektől teljesen elrugaszkodva próbálnak hitet és bizalmat adni a lakosságnak, hogy a nyitás közel van, az átoltottság világszínvonalú és az egészségügyi ellátórendszer milyen jó. Azt mondta: a reményt akarják ébren tartani, ami így borzasztóan kockázatos.

De az adatok nagyon mást mutatnak. Most sokat teszteltek, több mint 40 ezret, de rekordot is döntött a pozitívak aránya. Majdnem minden harmadik teszt pozitív volt, rengeteg fertőzött van a közelünkben, hamarosan egy Hódmezővásárhely méretű város lakosságának megfelelő számú embert fogunk elveszíteni,

Szerinte az, hogy 2,5 millió ember beoltásához bármit is kötnek, „tökéletes szakmai tévedés”. Ennél sokkal fontosabb lenne a halálozást nézni, amikor az jelentősen csökken, illetve amikor a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban lévő betegek száma is érdemben csökken, akkor lehetne elkezdeni gondolkodni azon, hogy a fokozatos lazításra mikor kerülhet sor.

Annak, hogy 8 órától van kijárási tilalom, talán a legfontosabb eredménye volt, hogy munka után baráti társaságok nem jöttek össze. Szerinte most két-három hétig a lehető legszigorúbb korlátozásokra lenne szükség, és ehhez kellene kötni a szolgáltatásokat is. Falus Ferenc is tudja, hogy mindenkinek elege van az egészből és az idő is egyre jobb. De az lenne a célszerű, ha senki nem találkozna olyanokkal, akikkel nem feltétlenül szükséges, és a bevásárlásokat is heti egyszer megoldanák. Ehhez képest rengeteg ember jár a városban, óriási dugók vannak, és nem érthető, hogy ezt miért hagyják.

Szerinte elkésett az a korlátozás, amely megszabná, hogy hány négyzetméter jusson egy vásárlóra egy üzletben. Nem rossz, hogy tervben van, de csak akkor lenne értelme, ha betartják az élelmiszerboltokban is. De a pénztár előtt sorban állva a távolságtartás nem működik. Hozzátette: Orbán Viktor maga mondta, hogy a halálozás a legfontosabb mutató, és ebben Magyarország sajnos nagyon rosszul áll. Két minimállamot leszámítva az egymillió lakosra vetített halálozási arányt nézve a világon a másodikak vagyunk (Csehország mögött).

Hogy mikor lehetne elkezdeni a mindenki által vágyott nyitást, ahhoz kellene tudni, hogy egy ember hány másiknak adja tovább a vírust. Ugyanis ez már nem az a vuhani vírus, mint tavaly, a brit variáns sokkal több embert fertőz meg, és van még 15 másik változat. Azt viszont pozitívumként értékelte, hogy nagyon gyorsan lesznek új védőoltások, már készítik azokat, amelyek a mutánsok ellen hatékonyabbak, és ez az mRNS-vakcináknál (ilyen a Pfizer és a Moderna) lesz a legrövidebb idő. Ha esetleg új oltásra lesz szükség, az azoknál se lesz gond, akiket adott esetben három hónappal korábban oltottak be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.