2021. március 29., hétfő

FEGYVEREK ÁRNYÉKÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2021.03.29.


Környékünkön nagyon sok bizományi bolt található, Magyarországon talán úgy mondanák, hogy zaci. Ennek oka, hogy sok a nyaraló ember, akik gyakran cserélik a holmijaikat, és amire már nincs szükségük, beviszik ezekbe a boltokba, és olcsón eladják készpénzért. Feleslegessé vált egy biciklink, majdnem új volt, de nem tudtuk megszeretni, és úgy gondoltuk, beadjuk az egyik ilyen boltba, s elmegyünk vacsorázni belőle. Nem vacsorára kellett a pénz, hanem a felesleges bicikli útban volt a tárolóban.

A boltban mindenféle kapható, a horgászbottól a gitárig, régi lemezek a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek slágereivel, a hippikorszak kellékei, de a legnagyobb árukészletet a használt fegyverek jelentik: nemcsak pisztolyok, hanem hatalmas gépfegyverek, géppisztolyok. Rambót simán fel lehetne fegyverezni egy ilyen zaciban, ahol a fegyvereladás miatt még tőlünk is ujjlenyomatot vettek, pedig nem fegyvert hoztunk, hanem biciklit, és nem venni akartunk, hanem eladni. Amíg a biciklit átnézték, a papírokat kiállították, egy fiatal pasas megvásárolt két hatalmas géppisztolyt mellettünk.

Nem nagyon figyeltem, de érzésem szerint később jött az üzletbe, mint mi, és előttünk távozott. Egy nagy pickupba szállt be a két géppisztollyal és egy táska tölténnyel. Az autón lengett a Trump-zászló, ami ijesztőbb, mint egy géppuska. Ez az ember előbb jutott két sorozatlövő géppisztolyhoz, mint ahogy mi ugyanott eladtunk egy biciklit. Mindezt azért mesélem, hogy érzékeltessem: a fegyverlobbi és a GOP, a Grand Old Party, ismertebb nevén az amerikai republikánus párt, fegyvermániájának köszönhetően és a fegyverekhez való hisztérikus ragaszkodása miatt, ilyen könnyű iszonyatos fegyverekhez jutni, amiből a világon a legtöbb az amerikai magánemberek kezében van.

Ezek után csodálkozik rá minden alkalommal az ország, hogy egy-két évente iszonyatos vérengzést hajt végre valamelyik ámokfutó. Arra pedig bárki fogadhat, hogy amikor történik egy borzalmas lövöldözés, akkor nagyon gyorsan történik még egy vagy kettő, esetleg három, mert minden eset energizálja az elmebetegeket. Atlanta után jött most is Boulder, Colorado, egy embert pedig nem sokkal később a rendőrök egy fegyverarzenállal tartóztattak le egy bevásárlóközpontban. Biden elővette újra a demokrata politikusok és elnökök állandó témáját, a fegyverviselés szigorítását, amit a fegyverlobbi és a republikánus párt miatt soha nem tud senki keresztül vinni. Függetlenül attól, hány embert mészárolnak le rendszeresen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.