2021. március 29., hétfő

GYÓGYÍR VAGY BONCOLÁS? -AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG JOGÁLLAMISÁGI JELENTÉSE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BÁRD PETRA
2021.03.26.


„Önmagáról állít ki szegénységi bizonyítványt az EU vezetősége, ha megtűr egy diktátort saját soraiban. Mire való az EU egyáltalán?” – fakadt ki Daniel Freund európai parlamenti képviselő a német Arte televízió magyar autokráciáról szóló, 2021 januárjában vetített másfél órás műsorában.


Való igaz, az EU nem hagyhatja cserben azokat a milliókat, akik egy szabadabb és boldogabb élet reményében megszavazták az uniós csatlakozást, és azokat sem, akik nem szeretnék, hogy adójukat autokráciák építésére és megszilárdítására fordítsák. A közös értékek erodálódása egy tagállamban a teljes uniót szétzilálhatja, ami nemcsak az egységes mobiltelefon-tarifák, az olcsó repülőjegyárak és az ERASMUS-programok miatt volna sajnálatos, hanem azért is, mert az európai egység a mai napig a béke fő letéteményese az európai kontinensen.

Ezért aztán fokozott várakozások előzték meg az Európai Bizottság jogállamiságról szóló éves jelentésének 2020. szeptember 30-i nyilvánosságra hozatalát. A bizottság új eszköze, ha jól alkalmazzák, fontos adalékul szolgálhat a jogállamiság fenntartásához. Mit lehet várni a jelentéstől és magától a bizottságtól?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.