2021. március 29., hétfő

MÉG MINDIG ÖMLIK A PÉNZ SZUPERÁLLAMPAPÍRBA - MEGTORPANHAT-E A NÉPSZERŰSÉG, HA ELSZÁLL AZ INFLÁCIÓ?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.29.


Hiába a növekvő infláció, még mindig az állam fizeti a legtöbbet a pénzünkre, így továbbra is ömlik a pénz lakossági állampapírokba. Idén a tavalyihoz hasonlóan ezermilliárdot szeretne tőlünk az állam, a mostani adatok szerint ez meg is lesz.


Tavaly a második legnépszerűbb megtakarítás a lakossági állampapír volt a bankbetétek után. Igaz a bankban tartott pénz döntő része csak lekötetlenül folyószámlán hevert (hever). A pénzintézetek ugyanis olyan alacsony kamatot fizetnek (átlagosan 0,2-0,3 százalékot), hogy az emberek döntő része már nem is foglalkozik a lekötéssel. Akik pedig tudatosak, azok állampapírt vesznek.

A Magyar Állampapír Plusz 5 évre kínált éves átlagos 4,95 százalékos kamatával ugyanis nem vetekszik a lekötött betét. A „szuperállampapír” persze már messze nem muzsikál olyan szépen, mint 2019-ben, bevezetésének évében. Akkor 2200 milliárd forintot fektettek lakossági állampapírba az emberek, 2020-ban már „csak” 1050 milliárd forintot.

Idén is az a terv, hogy ezermilliárddal növelje a lakosság a kezében lévő állampapír-állományt. Ezt a 2255 milliárd forint lejáró állampapír mellett 3355 milliárd forintnyi kibocsátásával szeretnének elérni. Az eddigi időarányos adatokat elnézve ez sikerülhet is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.