2021. március 24., szerda

JUTALOM LEHET A KÍNAI MINISZTER BUDAPESTI LÁTOGATÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.03.24.


„Egyértelműen politikai és nem szakmai látogatásra jön Budapestre a kínai védelmi miniszter, vizitje fontos Orbán számára, akinek a súlya csökkent Európában, s orientálódnia kell kelet felé, tájékozódni arról, mire számíthat a jövőben ott és onnan” – mondta a Hírklikknek Odze György. A korábbi diplomata (aki a többi között Pekingben is teljesített szolgálatot) egyetlen szakmai témát tart elképzelhetően a hét második felére várt látogatáson, s ez összefügghet a kínai hadsereg intézményeiben folyó komoly vegyvédelmi és orvosi kutatásokkal. A magyar hatóságok éppen a napokban hagyták jóvá a koronavírus elleni, a kínai hadsereg által kifejlesztett CanSino vakcinát.

A Népszava diplomáciai forrásokból értesült arról, hogy a hét második felében Budapestre jön Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter, a Magyar Nemzet pedig a látogatás részletekeiről is adott némi információt. A lappal a Honvédelmi Minisztérium tudatta, hogy a kínai védelmi miniszter Európai körutazásának első állomásaként jön Budapestre, Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-es kínai látogatásakor tett meghívásának eleget téve. A gesztusértékűnek nevezett látogatáson lehetőség nyílik a belső ellenőrzés területét érintő, valamint a katonai egészségügyi szolgálatok közötti együttműködésről szóló, 2019 őszén köttetett kétoldalú megállapodások áttekintésére, megerősítésére – áll a közleményben.

A Kína-szakértő Odze György – portálunknak nyilatkozva – elképzelhetőnek mondta, hogy magyar részről szeretnének együttműködést kialakítani a kínai hadsereg vegyvédelmi és orvosi kutatásai területén (ami iránt már korábbi kormányok alatt is volt érdeklődés), „de a két hadsereg mértéke annyira eltérő, hogy ennek megvalósulása szinte elképzelhetetlen” Csak, hogy értsük, mire gondol: Kína hadseregének a létszáma kétmillió, s van mellé egy félmilliós tartalékos bázis is; a költségvetése évi 350 milliárd dollár; a pekingi díszőrség létszáma gyakorlatilag akkora, mint az egész magyar hadseregé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.