2021. március 24., szerda

MÁR A JEGYBANK IS A KORÁBBINÁL NAGYOBB DRÁGULÁSRA SZÁMÍT - GYŰLNEK A KOCKÁZATOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.24.


Bár átmeneti megugrások elképzelhetőek, az infláció elszabadulásától nem kell tartani – állította a jegybank elnöke, Matolcsy György (a képen). A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenesetre korábbi prognózisát megemelve az idén már majdnem négy százalékos inflációt is elképzelhetőnek tart.


A Monetáris Tanács (MT) 2021. március 23-i ülését követően Matolcsy György értékelte, elemezte a magyar gazdaság helyzetét. Mint hangsúlyozta: le kell győzni a vírust, megőrizni az árstabilitást, és persze helyre kell állítani a növekedést. Szerinte jó úton haladunk, az elmúlt 100 év leggyorsabb helyreállását várhatjuk. A 2021-ben prognosztizált 4-6 százalékos növekedéssel az idei év végére helyreállítható lehet a 2019-es év. Ez Matolcsy szerint ez „kanyarban előzést” jelentene. A kitűzött cél realitását azzal bizonyította, hogy Kína, USA és Izrael is 6 százalékos, illetve afeletti bővülést vár az idén.

Nem csak a növekedési számokat (korábban 3,5 százalékos bővülés volt az alsó határ) emelte meg az MNB. Jelentősen felfelé módosították az idei inflációs prognózist. A korábban várt 3,5-3,6 százalék helyett 3,8-3,9 százalékos drágulási ütemre számítanak 2021-ben. Bár átmeneti megugrások elképzelhetőek, az infláció elszabadulásától nem kell tartani – állította Matolcsy. Az MT kommentárja szerint a drágulás a második negyedévben megközelíti majd az 5 százalékot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.