2021. március 15., hétfő

SEMJÉN ELVENNÉ A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI JOGOT AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL A „TÖMEGES MIGRÁCIÓ” MIATT

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2021.03.14.


„Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak.”


– áll abban a törvényjavaslatban, amelyet Semjén Zsolt KDNP-s képviselő nyújtott be az Országgyűlésnek, ahogy azt a Nyugat.hu kiszúrta vasárnap.

A javaslat – amelyet a kétharmados többség valószínűleg el is fog fogadni – tovább csökkenti a települési önkormányzatok döntési lehetőségeit, miközben azokat többek közt a járvány elleni védekezés címszavával már eddig is jelentősen csorbította a kormánytöbbség.

A törvényjavaslat lehetővé tenné a kormány számára, hogy az önkormányzat akaratával szembe menve átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is beruházásokat valósíthasson meg, valamint megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat.

A most Ház elé kerülő javaslat értelmében a kormány akár el is törölheti az érvényes önkormányzati rendeleteket, lehetővé téve, hogy akár a helyi adminisztráció akarata ellenére átminősítsen területeket, ha szeretne beruházásokat valósíthasson meg akár zöldterületeken is, illetve a rendezési tervet is és az építési szabályokat módosíthatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.