2021. március 22., hétfő

VAKCINAÚTLEVÉL: AZ EGÉSZ VILÁG FORRONG - NYÁRRA NEM BIZTOS, HOGY ELKÉSZÜLHET A KÖZPONTI ALKALMAZÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LENKEI GÁBOR
2021.03.22.


Az egészségügyi ügynökségek már több mint egy évszázada kifejlesztették a járványok leküzdésére az oltási igazolásokat. Most mégis jókora gondok látszanak ezek gyors és megnyugtató alkalmazásával kapcsolatban.


A járvány még teljes erővel dühöng, de világszerte belendülőben az oltási kampányok is, amitől remélhetőleg még az idén a visszaszorulása várható. Előbb-utóbb alighanem mindenütt enyhítenek a korlátozásokon. Sok a kérdés azonban egyelőre a nemzetközi összehangolás körül. Egyik állam sem engedne be szívesen a jövőben sem fertőzést hordozókat, az idegenforgalomból élő országok viszont sürgetik valamifajta „nemzetközi egészségügyi útlevél” bevezetését, amely igazolja, hogy tulajdonosa vagy be van oltva, vagy korábban átesett a betegségen, így az sem rá, sem a vele kapcsolatba lépőkre nem jelent veszélyt.

Nálunk is megérkeztek már az első beoltottakhoz a zöld színű plasztikkártyák, mint hírlik, igencsak megbízhatatlan adattartalommal. Ráadásul egyelőre azt sem lehet tudni, itthon mire jogosítanak majd és mire nem. Azoknak pedig, akik akár üzleti okokból, akár dolgozni a határon túlra készülnek, vagy csak végre egy felhőtlen nyaralásban reménykednek, végképp fogalmuk sincs, mire mennek majd vele. Kérdés ugyanis, hogy ha itthon olyan szinkronizációs problémák merülnek fel, mint az elmúlt napokban, hogyan sikerül majd hozzáilleszteni őket a nemzetközi rendszerekhez. (És akkor még nem szóltunk a különféle vakcinák nemzetközi elfogadottságáról terjengő hírekről és rémhírekről.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.