2021. március 18., csütörtök

VOLT, HOGY EGY HÉTIG ÁLLT A HATÁRON A SOFŐR – MAGYAR FUVAROSOK A BREXITRŐL

AZONNALI
Szerző: KARÓCZKAI BALÁZS
2021.03.18.


Lassan már három hónapja, január 1-jén léptek életbe a Brexit nyomán az új kereskedelmi szabályok az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. A fuvarozók élete azóta nem könnyű: megnőtt adminisztrációs terhekkel, magasabb költségekkel és kiszámíthatatlan szállítmányokkal kell megküzdeniük. De hogyan néz ez ki a gyakorlatban? Fuvarozócégeket kérdeztünk!

2021. január 1-jétől új szabályok érvényesek az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelemre, így a fuvarozásra is. Az átmeneti időszak lejártával ugyanis megtörtént a gazdasági brexit, így most már a két szereplő között nem az uniós szabályok a mérvadók, hanem a határidőre éppen csak elfogadott megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Az első bő két hónap tapasztalatai alapján az átmenet nem zökkenőmentes: annak ellenére, hogy több termék esetén csak április 1-től vagy július 1-től lesznek érvényesek az új szabályok, a kilépés megnövelte az adminisztrációs terheket mindkét fél vállalkozói és fuvarosai számára, még

olyan banális problémák is felmerülnek, hogy az Egyesült Királyságból az EU-ba tartó kamionosoktól elveszik a szendvicseiket.

Az új szabályozás értelmében ugyanis nem szabad bizonyos ételeket – hús, gyümölcs, zöldség vagy hal – engedély nélkül behozni az EU területére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.