2021. március 18., csütörtök

NÉZEGESSE, ENNYIT HOZOTT A NYUGDÍJPÉNZ! - MILLIÓKRA RÚGHATNAK A KÜLÖNBSÉGEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.18.


Közzétette a jegybank, hogy milyen hozamokat értek el tavaly az önkéntes nyugdíjpénztári portfoliók. Az Azénpénzem.hu kigyűjtötte, hol gyarapodott a leginkább és hol a legkevésbé a pénz. Hosszabb távon ebből milliós különbségek adódhatnak.


Az önkéntes nyugdíjpénztárak a jegybanki tájékoztatás szerint tavaly 4,13 százalék átlagos nettó hozamot értek el. Az inflációs hatást (2,7 százalék) figyelembe véve ez nettó 1,39 százalékos reálhozamnak felel meg, tehát a pandémiás helyzet ellenére is sikerült szektorszinten infláció felett teljesíteni. Az alapvetően hosszú távú megtakarítást ösztönző önkéntes nyugdíjpénztári szektor 10 éves és 15 éves (záró vagyonnal súlyozott) nettó hozama tavaly 6,23 százalék, illetve 5,91 százalék volt. Ez majdnem 4, illetve 2,5 százalék reálhozamot jelent a tagok számára.

A valóban impozáns eredmény azonban olyan, mint általában az átlagok: mögötte jókorák az eltérések. Tavaly – számolta ki saját gyűjtése alapjánaz Azénpénzem.hu – akadt olyan önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, ami több mint 26 százalékot hozott. A másik véglet a nettó eszközértékek szerint az igen-igen karcsú, 0,15 százalékos hozam lett. Most megismerhettük a hivatalos adatokat is. Ezek alapján szedtük most táblázatba a legjobb és a legrosszabb teljesítményeket. (Az összes önkéntes pénztári adatot itt találja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.