2021. április 16., péntek

A VESZÉLY VELÜNK MARAD

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.04.16.


Hamis biztonságot ad sokaknak az a tudat, hogy ha már megkapta valamelyik vakcina első vagy második adagját, akkor felsóhajthat, megúszta! Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára azonban óva int mindenkit ettől.


A jelenlegi helyzetben még senki nem tudja pontosan megmondani, hogy az egyes vakcinák meddig és milyen mértékben védenek, állítja a professzor. A tisztánlátást az is befolyásolja, hogy különösen a keleti vakcinák esetében nincsenek hiteles adatok, hogy az egyes korcsoportok vagy bizonyos betegségben szenvedők, milyen mértékben rezonálnak az oltásokra az immunvédettség tekintetében. Az idősebbek esetében rendszerint alacsonyabb szintű az immunreakció, illetve egy olasz tanulmány szerint a Pfizer vakcina mérsékeltebb szintű antitesttermelést vált ki az elhízottak körében.

A Pfizer és a Moderna vizsgálatai szerint a vakcinájuk általában legalább fél évig védettséget biztosít, de nem zárható ki, hogy öt évig is hatásos. Hogy biztosat tudjunk, ahhoz ki kell várnunk ezt az időt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.