2021. április 21., szerda

DILEMMÁK ÉS KOMPROMISSZUMOK: ÍGY VÁGTAK BELE AZ ELŐVÁLASZTÁSBA A CIVILEK

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2021.04.21.


A civilek és a pártok viszonya régóta kényes kérdés a magyar belpolitikában: sokáig feloldhatatlannak tűnt az ellentmondás az intézményes politika főszereplői és az alulról szerveződő, közéleti ügyekben aktív civil csoportok között. 2019-ben aztán az első, a főpolgármester-választást megelőző ellenzéki előválasztást már egy civil csoportosulás, az Ahang bonyolította le; ugyanebben az évben sikeres civil kampánnyal (és az ellenzék pártok támogatásával) szerezte meg a kerületi polgármesteri széket a Ferencvárosban Baranyi Krisztina, a Józsefvárosban pedig Pikó András.

Mint az közismert, az előválasztás eszközét továbbviszi az ellenzék a 2022-es országgyűlési választásokra is. Ennek szabályai még ma sem száz százalékig ismertek, de annyi előzetesen tudható, hogy a közös feltételrendszer elfogadásával olyan jelöltek is részt vehetnek az előválasztáson, akiket nem valamelyik párt jelöl, hanem civil szervezetek indítják őket.

Arról, hogy az országgyűlési választás fontos lehetőség a civil szerveződéseknek is, itt írtunk korábban.

Noha ma még Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőin kívül nem sok ilyen jelöltről tudunk, az már biztos, hogy a Ferencváros és Józsefváros egyes részeiből álló Budapest 6. választókerületben két olyan jelölt is lesz, akiket civil jelölőszervezetek indítanak: Jámbor Andrást a Szikra Mozgalom, Csordás Anettet pedig a korábban Pikó Andrást is indító C8 – Civilek Józsefvárosért állítja rajthoz a megmérettetésen. A technikai lebonyolításban pedig ismét az Ahang lesz a résztvevők segítségére.

De vajon kellett-e kompromisszumokat kötnie a különböző civil csoportoknak ahhoz, hogy a pártokkal közösen vegyenek részt az előválasztás folyamatában? Milyen dilemmákat kellett feloldaniuk? Mit szólnak ahhoz, hogy a jelölteknek előre nyilatkozniuk kell, hogy győzelem esetén melyik párt frakciójával képzelik el a közös munkát a parlamentben? A 2:22-ben ezekről kérdeztük az Ahang, a Szikra Mozgalom és a C8 egy-egy tagját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.