2021. április 21., szerda

RÖVID ÚTON TISZTÁZNI LEHETNE, HOGY RENDBEN VAN-E A KÍNAI VAKCINA, HA MEGLENNE RÁ A SZÁNDÉK

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.04.21.


Sürgősen meg kellene vizsgálni a kínai Sinopharm-vakcina hatékonyságát, mert több olyan magyarországi eset is ismert, amikor az ezzel beoltottaknál nem alakult ki kellő védelem, és közülük néhányan meg is betegedtek, amikor elvileg már védettnek kellett volna lenniük – hívta fel a figyelmet a múlt héten Sarkadi Balázs.

Az akadémikus orvos-biokémikus akkor hangsúlyozta a Telexnek, hogy nem arról van szó, hogy biztosan gond lenne a kínai vakcinával, sőt mindenki abban reménykedik, hogy csak szórványos esetekről van szó, de ennek a megnyugtató tisztázásához lenne szükség egy szisztematikus vizsgálatra, hogy jobb esetben eloszlassa a kételyeket, és visszaállhasson az oltásra várók bizalma, ha pedig szükséges, az érintetteket másik vakcinával újra lehessen oltani.

Sarkadi két irányban indítana vizsgálatot. Egyrészt fel kéne mérni, hogy a kínai vakcinával beoltottak milyen arányban betegszenek meg; másrészt egy háromféle tesztből álló vizsgálatsorozattal igazolni kéne, hogy a kínai vakcinát kapók szervezetében kialakul-e a védettséghez szükséges antitestszint és sejtes immunválasz.

Ebben a cikkben

- Bemutatjuk, hogyan lehetne viszonylag egyszerűen felmérni, mennyire hatékonyan véd a kínai vakcina a megbetegedéstől, és miért lenne fontos ezt a vizsgálatot itt helyben elvégezni.

- Végigvesszük, miért lenne hasznos a központilag szervezett antitestmérés, és miért sokkal kevésbé – vagy egyáltalán nem – hasznos, ha ezt a beoltottak saját maguk végeztetik el.

- Közelebbről is megnézzük a magyar médiában is körbejárt híreket a szerbiai antitestvizsgálatról, és megmutatjuk, miért nem olyan megnyugtatók az eredményei, mint ahogy elsőre tűnt.

- Néhány konkrét példán keresztül azt is bemutatjuk, hogyan próbálja a kormány a kutatók által szorgalmazott tisztázó vizsgálatok helyett kommunikációs eszközökkel feloldani a kínai vakcina körüli bizonytalanságot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.