2021. április 9., péntek

FALUS FERENC: KORAI VOLT A NYITÁS

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.04.09.


„A szomszédos országokhoz képest, az őskorba kerülünk vissza a járványkezelésben”, véli Falus Ferenc egészségügyi menedzser, korábbi tiszti főorvos, amikor az egyre csökkenő számú tesztelésről kértük a véleményét. Szerinte a napi számok azt mutatják, hogy az elvégzett vizsgálatokban túl nagy a pozitivitási arány, mégis keveset tesztelünk, emiatt pedig csak azok kerülnek a járványügyi szakemberek és az orvosok látókörébe, akik már komoly tünetekkel keresik fel a rendelőket.


Az utóbbi napokban nagyjából csak 10-15 ezer tesztet készítettek, holott a járvány jelenlegi számai ennél sokkal többet követelnének, s ez kevés és értékelhetetlen eredményt ad a tényleges helyzetről. „Akár meg is lehetne szüntetni a teszteket, akkor sem történne semmi” – tette hozzá csípősen Falus doktor, ugyanis szerinte ahhoz, hogy a járványt eredményesen kontroll alatt lehessen tartani, ő legalább napi 45 ezer vizsgálatot tartana szükségesnek. Jelenleg az alacsony tesztszámok 17 százalék körüli fertőzöttséget mutatnak, de a tényleges számokhoz ennek nem sok köze van. A csúcsról, a relevánsnak mondható napi 42 ezer körüli vizsgálatról, egyedül március 13-án számoltak be. Addig, amíg 20-30 százalék között van a kimutatott fertőzések aránya, a járványt nem lehet kézben tartani, két-három százalék alá kellene ahhoz szorítani, hogy nyitásról lehessen érdemben beszélni.

Most valószínűleg a járvány harmadik csúcsán túljutottunk, de a hirtelen és indokolatlanul elrendelt nyitás nagyon megnövelte a kockázatot, véli Falus doktor. Szerinte Orbán Viktor – szokása szerint – tizenkilencre megint lapot húzott, majd talán két hét múlva derül ki, hogy szerencseéje volt-e – de még inkább nekünk – ezzel az elhamarkodott döntéssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.