2021. április 9., péntek

SZABAD SZEMMEL: NEM TUD MIT KEZDENI AZ ORBÁN-KORMÁNY NÁCIZÓS MUTATVÁNYÁVAL A NÉMET KÜLÜGY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.09.


A háttérben meg megy a vakcinabirkózás, nevezetesen arról, hogy akkor kell-e az orosz oltóanyag, vagy sem.


Reuters

A német Külügyminisztérium szóvivője teljesen érthetetlennek tartja, amit a magyar kormány előadott Petry Zsolt menesztése ügyében és ezt a budapesti német ügyvivő ezt meg is mondta, amikor beidézték a Bem rakpartra. Eszerint Németország a lehető leghatározottabban visszautasítja, amit Gulyás Gergely kifejtett, hogy ti. a náci időket idézi, ahogyan eltávolították a Hertha kapusedzőjét, miután az nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Az érintett klub szóvivője kijelentette: teljesen fura, hogy a magyar fél Németországot a hitleri rezsimhez hasonlítja. Megerősítette továbbá, hogy az egyesület támogatja a társadalmi sokszínűséget, az egyenlő jogokat és a toleranciát. Mint emlékezetes, a Hertha olvasatában Petry homofób és migránsellenes kijelentéseket tett.

A hírügynökség emlékeztet arra, miután a Miniszterelnöki Hivatal vezetője megkérdőjelezte a demokratikus német normákat, hogy Berlinen kívül sok más uniós tagország is aggódik a Magyarországon tapasztalható demokrácia-ellenes változások miatt. Orbán azonban visszautasítja a bírálatokat, miközben ellenzi a bevándorlást, törölte az alaptörvényből az egyneműek házasságát, valamint a transzneműek elismerését, kormánya pedig gyakran eltévelyedésnek állítja a melegséget.

Deutsche Welle

Kétséges, hogy a Fidesz tud-e győzni jövőre a választáson, ezért bizarr hadjárat zajlik az ellenzékkel szemben, de két politológus is bűnbak lett. A téma, vagy inkább az ürügy a vírus elleni oltás. Orbán az év eleje óta azzal vádolja a vele szemben álló hat pártot, hogy azok halálkampányt folytatnak a vakcinák beadása ellen. Ebben a politikust fáradhatatlanul támogatja a kormány, saját pártja, valamint a közeli sajtó. Az állítások persze teljesen alaptalanok, mert amit az ellenzéki erők nem tudnak elfogadni, az az, hogy a hatóságok beadják a kínai és orosz oltóanyagot is, noha azt még nem hagyta jóvá az illetékes európai ügynökség.

Ennek ellenére szinte nap mint nap az jelenik meg az ellenzékről, hogy elárulják a hazát és a nemzet ellenségei, akik a halállal és a fájdalommal kufárkodnak. Orbán maga kevésbé agresszív ebben a tekintetben, de lényegileg ugyanezt szokta kifejteni. Krekó Péter, aki elemzőként az egyik célpont, úgy látja: riasztó, hogy az államapparátus milyen mértékben kénytelen közreműködni az ilyen politikai üzenetek célba juttatásában.

De hát veszélyben az uralom, mert az emberek nem kis részének tele van a hócipője a miniszterelnökkel, a nagyképűséggel és korrupciós ügyekkel. Azon kívül bajok vannak a járvány elleni harccal is. Sok kórházban drámai a helyzet, de pontosat nem lehet tudni, mert független újságírók nem léphetnek be a gyógyintézményekbe.

Ugyanakkor a hatalom sikerpropagandát folytat az oltások ügyében, mivel villámgyorsan újra akarja indítani a gazdaságot, nehogy beüssön egy újabb, súlyos visszaesés. Nagy Attila Tibor, aki elemzőként szintén a Fidesz célkeresztjébe került, úgy értékeli, hogy egyre idegesebb a közhangulat, ma már nincs lehetőség ésszerű politikai párbeszédre.

Guardian

Timothy Garton Ash szerint a PiS a Rákosi-féle szalámi taktikát, illetve Orbán Viktor forgatókönyvét koppintja, amikor a járványra hivatkozva szép csendben igyekszik hidegre tenni a független lengyel sajtót. A neves oxfordi történész-politológus azonban arra figyelmeztet, hogy Európának résen kell lennie, mert itt nem csupán a lengyel, hanem az egész európai demokrácia veszélybe került.

Ezzel kapcsolatban Magyarországról már múlt időben beszélt, mert mint rámutatott, ott a Klubrádió beszántása után gyakorlatilag már csak mutatóba maradt független orgánum, így az ország immár nem tekinthető jogállamnak. A közmédiát a lengyeleknél is a hatalom szolgálatára állították rá, de azért még erős a sajtó és a civil társadalom ellenállása.

Viszont a közszolgálati média mást sem csinál, csak dezinformál, a valóságot kizárólag a független szerkesztőségek jóvoltából lehet megismerni. Így azt, hogy az ország rettenetesen teljesít a járvány elleni küzdelemben. Kizárólag ott látni, hogy az emberek nem jutnak be a kórházakba, mert azok annyira tele vannak. Az orvosokat egyedül ott tárhatják fel, hogy az ellátás az összeomlás szélére jutott.

Ebben a helyzetben a demokrácia híveinek támogatására meg kell szólalnia az Egyesült Államoknak és Németországnak is – hangsúlyozza Ash, aki viszont nagy gondot lát az EU-nál, mivel az képtelen hatékonyan kiállni a jogállamért egyes tagjaival szemben. A járványalapból, illetve az új költségvetésből hatalmas pénzeket készül adni a populista, nacionalista Fidesznek, illetve Jog és Igazságosságnak, jóformán minden kikötés nélkül.

Éspedig pont akkor, amikor az Orbán-Morawiecki-Salvini-trió hozzálátott, hogy új populista-nacionalista frakciót hozzon tető alá Strasbourgban. Szóval a veszély immár nem csupán a lengyeleket, hanem Európa egészét fenyegeti.

Die Welt

A jelek szerint pillanatokon belül annyira felgyorsul a nyugati vakcinák szállítása, hogy az illetékes biztos szerint a tervezettnél másfél hónappal hamarabb, már a nyár közepére be tudják oltani az európai lakosság 70 százalékát. Ezért megismételte, hogy semmi szükség a Szputnyik V-re.

Breton, aki egyben az oltóanyagok gyártásának megszervezésével megbízott munkacsoport vezetője, nyomást gyakorol az üzemekre, hogy tartsák be ígéretüket. Épp a kapott válaszok alapján jelentette be, hogy lényegesen gyorsítani tudnak a tempón. Olyannyira, hogy ha minden jól megy, akkor az év végére mindenki immunis lesz a földrészen a kórokozóval szemben.

Mostantól július közepéig 420 millió adag érkezik, így akkor sincs baj, ha az AstraZeneca netán megint megszegi a szavát. A 2. félévében ugyanis már egymilliárd ampulla jön, de kell is ennyi, hiszen szükség lesz emlékeztető oltásokra, illetve várható új mutánsok megjelenése. A termelés a nyár után robbanásszerűen felfut, a végső kapacitás évi 2-3 milliárd adag lesz Európában.

Ily módon nélkülözni lehet az orosz oltóanyagot, ráadásul abból csak akkor lesz, amikorra már lezajlik az oltási kampány javarésze. A segítségre viszont most van szükség - mondta Breton.

Neue Zürcher Zeitung

A kommentár úgy látja: Nyugat-Európának a világon semmi oka, hogy lemondjon az orosz vakcináról, ha az kiérdemli a forgalmazási engedélyt és van belőle a piacon. De az biztos, hogy Moszkva propagandaeszközként használja, az EU-ban pedig arra jó, hogy egyes tagállamok rajta keresztül távolságtartásukat hangsúlyozzák Brüsszellel szemben. Pedig arra kellene bevetni, amire kitalálták: az emberek gyors beoltására.

Bár a szer ügyében még folynak a vizsgálatok, ám Putyin gátlástalanul kiaknázza az eddigi kedvező visszajelzéseket. A magyar és a lengyel kormány pedig a készítmény segítségével demonstrálja szembenállását az unióval, illetve próbálja igazolni, hogy milyen ügyesen tárgyal kereskedelmi kérdésekben a regionális hatalmi tömbök között. De most már német politikusok is igyekeznek ily módon a reflektorfénybe lépni. A bajor miniszterelnök előszerződést írt alá 2,5 millió adag megvásárlásáról és a szövetségi egészségügyi miniszter is tárgyalt az orosz féllel. Ezzel szemben Merkel úgy ítéli meg, hogy a beszerzés a Bizottság dolga.

Ám látnivaló, hogy Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetnivaló idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, ahol azok rendelkezésre állnak. Szükség esetén akár az oroszoktól is. Hiszen ily módon nem alakul ki függő viszony. Az már más kérdés, hogy Moszkva mennyit tud szállítani, hiszen Magyarországnak pl. mindössze 800 ezer adagot adott. És nem lehet tudni, mekkora a gyártási kapacitás, miközben az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben.

Süddeutsche Zeitung

A lap szerint az orosz vakcinával szemben nem szabad más követelményt támasztani, minthogy hatékony és biztonságos legyen. Ha ez megvan, akkor venni kell belőle, az semmiképpen sem írja felül a Moszkvával szembeni európai politikát. Az EU azonban azon tépelődik, hogy Putyin ajánlata akkor most humanitárius gesztus vagy csupán propagandahúzás. Továbbá hogy nincsenek-e geopolitikai megfontolások az ajánlat mögött, és hogy szabad-e boltolni az elnökkel, miközben a Nyugat bírálja annak tekintélyelvű politikáját, valamint az Ukrajna elleni fellépést.

Ám cinikusan jár el az, aki ideológiai okokból utasít vissza gyógyszert, vagy éppen pont ilyen hátsószándékkal akar szállítani. A Szputnyik V-nek most először át kell mennie az Európai Gyógyszerügynökség vizsgáján. Ha ez megvan, és az unió mégsem rendel belőle, akkor nem szabad meggátolni a tagállamokat abban, hogy vásároljanak Oroszországtól.

Az viszont képtelenség, hogy a bajor miniszterelnök most más tartományokkal akar rivalizálni az orosz piacon. A Kreml azért szállított gyorsan a készítményből Magyarországra, illetve a Balkánra, hogy kiemelje a törésvonalakat. Hogy ehhez most Söder is partner, az felülmúlja Moszkva legmerészebb várakozásait is.

AP

A Magyar Orvosi Kamara és több háziorvos is megkérdőjelezi, hogy a kormány enyhít a ragály miatt elrendelt korlátozásokon. Azt mondják, az enyhítés csak még súlyosabb helyzetet idéz elő. A szakmai érdekképviselet arra figyelmeztet, hogy senki se ringassa magát hamis biztonságérzetbe és inkább kerülje a nyilvános helyeket.

Kunetz Zsombor szerint a Fidesznek nem a beoltottak számán kellene mérnie a meglévő állapotokat, hanem azon, hogy a kórházak roskadoznak a terhelés alatt, az intenzív osztályokkal együtt. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az ország az utóbbi hetekben világelső, ha a koronahalottak számát egy millió lakoshoz viszonyítjuk.

Komáromi Zoltán, aki egyben a DK egészségügyi szóvivője, teljesen elhibázottnak és elsietettnek tartja a nyitást. A 2,5 félmilliós határt semmiféle szakmai érv nem támasztja alá, nincs arra a példa, hogy a lakosság egynegyedének beoltása bárhol érdemi javulást hozott volna. Ám itt a politikai megfontolások kerekedtek felül, miközben a megbetegések görbéi állandóan felfelé tartanak. Úgy hogy isten óvja a magyarokat!

Der Standard

Javában tarolják a környezetet a természetvédelmi területnek számító Fertő-tő magyar oldalán, ahol Orbán barátainak vezérletével az év eleje óta hatalmas építkezés zajlik. Szállodát, szabadidő központot alakítanak ki, sportpályákkal, jachtkikötővel és 880 autó befogadására alkalmas parkolóval. A fővállalkozó Mészáros Lőrinc egyik cége, amely kapcsolódik a Turizmus Ügynökséghez, annak egyik tanácsadója éppen Orbán lánya, Ráhel. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a beruházást később a férjnek, az ifjú oligarchának, Tiborcz Istvánnak játsszák át.

Hogy miként lehet ekkora átalakítást végezni egy védettnek számító övezetben, arra a hivatalos magyar válasz az, hogy Ausztria évtizedeken át fejlesztett a túloldalon, a magyar fél csupán behozza a lemaradást. Ennek keretében felszámolják a parti nádast, az ökoszisztéma részét. Ugyanakkor a tulajdonoknak saját költségre le kell bontaniuk a tóra épült nádfedeles házakat, miután a Nemzeti Park felmondta a bérleti szerződéseket.

Bloomberg

A hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Commerzbank hozzálátott magyarországi érdekeltsége felszámolásához, a hálózat értékét 120 millió dollárra becsülik.

Az ok az, hogy a német anyavállalat élére új vezető került, ő pedig költségcsökkentést hirdetett meg, ideértve, hogy a pénzintézet beszünteti tevékenységét azokban az országokban, amelyek nem különösebben fontosak számára. Szó van Belgiumról, Luxemburgról és Brazíliáról is.

A magyar piacon vevőként jelentkezhet a belga KBC, valamint a Raiffeisen is, az OTP pedig már jelezte, hogy vizsgálja a lehetőséget. A Commerzbank tavaly nettó 1,2 milliárdos nyereséget tudott felmutatni Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.