2021. április 16., péntek

FUTÓTŰZKÉNT TERJED AZ ÁLHÍR, HOGY A KORONAVÍRUS-VAKCINÁK MEDDŐSÉGET OKOZNAK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.04.16.


Ahogy egyre több embernek válnak elérhetővé a koronavírus elleni védőoltások, úgy kerülnek felszínre az oltásellenesek újabb és újabb elméletei arról, hogy miért nem szabad őket beadatni. Az elmúlt hetekben például újra sláger lett az a tavaly év végén terjedő álhír, miszerint a vakcinák meddőséget okoznak – hogy nőknél, férfiaknál vagy mindkettőnél, az posztról posztra mutálódik, akár maga a vírus.

A mindenféle tudományos alapot nélkülöző állítás egy 2020. december 1-én közzétett levélből indult, amelyben két férfi arra szólította fel az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy állítsák le a koronavírus-vakcinák (főként a Pfizer–BioNTech-oltás) klinikai vizsgálatait, mivel nincs kizárva, hogy az oltás hatására termelődő antitestek a méhlepény kialakulásáért felelős fehérjéket is megtámadják, így női meddőséget okozhatnak.


A feltételes mód a hír terjedésével kijelentővé alakult, a sztori „megtörtént” esetekkel színesedett, és semmi sem mutatja jobban a közösségi média dezinformációs hatalmát, mint hogy egy felmérés szerint januárra a beoltatlan amerikaiak 13 százaléka már „hallott arról, hogy a koronavírus-vakcinákról kiderült, meddőséget okoznak.” Az álhír a globális vakcinázás gyorsulásával új erőre kapott, és márciustól kezdve olyan jelentős tévhitté vált, hogy Kentuckytól Alabamáig, Londontól Belgrádig és persze Budapestig arra kell időt szakítaniuk a szakorvosoknak, hogy a médiában harsogják: az állításoknak semmi közük a valósághoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.