2021. április 16., péntek

PUSZTAI ERZSÉBET: JÁRVÁNYKEZELÉSBEN ORBÁN VIKTOR TANULHATNA AZ ANGOL MINISZTERELNÖKTŐL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.16.


A Covid miatt gépre kerültek halálozási aránya Magyarországon 85-90 százalék, szemben más országok 40-50 százalékos arányával. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint ha túl sokan vannak intenzív osztályon, túl sokan vannak lélegeztetőgépen, és ehhez nincs elég nővér és orvos, aki folyamatosan ellenőrzi az állapotukat, akkor a lélegeztetőgépen nagyon sok veszélyforrás van. Bármi is az oka a gépre kerülésnek, az biztos, hogy nálunk siralmasan magas az elhunytak aránya. Az, hogy elsők vagyunk oltásban Európában nem számít! Az oltás nem járványkezelés, hanem a jövőbeli fertőzések megelőzése! A járványkezelésben továbbra is szükség lenne a kontaktus-szám csökkentésére, tesztelésre, a fertőzöttek feltárására, izolálására, és nagyon korai kezelésre. Ezt Boris Johnson angol miniszterelnök már megtanulta, követni kellene.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a Covid-osztályokon lélegeztetőgépre kerülőknek 90, Takács Péter, az Országos Kórház Főigazgatóság főigazgató-helyettese szerint pedig több, mint 80 százalékuknak nem tudják megmenteni az életét az orvosok. Melyik szám az igaz?

– Ezt senki sem tudja. Az orvosi kamarának valószínűleg közvetlen információi vannak az egészségügyi intézményekről, a saját tagjaiktól. Központi kimutatást nem ismerünk, még azt sem tudjuk, hogy intenzív osztályon hányan vannak.

Takács Péter szerint a halálozási arány négyszer több, mint egy normál intenzív osztály esetében. Miért?

– Itt két dolog keveredik. A normál intenzív osztály intenzív ellátást jelent, és nem feltétlen lélegeztetést. Ezen belül a lélegeztetésnek sokféle oka lehet, például koponyasérülés, egyéb súlyos állapot, amikor segíteni kell a beteg légzését. A „mindennapi” intenzív kezelésben, ha gépre kell tenni valakit, az ritkán tart hosszú ideig, sokkal inkább csak néhány napról van szó. Egy súlyos balesetet, mondjuk koponyasérülést elszenvedett ember általában pár napig van gépen. Egészen más a Covid okozta megbetegedés miatt gépre kerülők helyzete. Ilyenkor gyakran a tüdő mellett más szervek is károsodnak, ráadásul sok esetben a lélegeztetésre akár hetekig is szükség lehet. Csak a Covid miatt gépre kerülők halálozási adatait érdemes összehasonlítani. Ha normális adatszolgáltatás lenne, akkor ezt kórházanként is meg lehetne állapítani, de nálunk még az összesített pontos adatot sem ismerhetjük meg. Az európai országokban a Covid miatt gépre kerültek halálozási aránya 40, van, ahol 50 százalék. Sehol sem annyira magas, mint nálunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.