2021. április 20., kedd

HÁROM JOGSZERŰ MAGYAR

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.04.16.



Aki korán kel, fantasztikus banki lehetőségeket nyer – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök tavaly április elején a kedvezményes hitelprogramot, idézi föl az eseményt a Direkt36.

Tiborcz István, a kormányfő veje aznap korán kelt, kipattant az ágyból, és biztos, ami biztos, pályázott. Nem elég romlottnak lenni, legjobb, ha annak is látszunk.

A bank célja ugyanis kifejezetten a kisebb gazdasági szereplők megsegítése – a mikrótól a középvállalkozásokig terjedően hirdették meg a programot –, csakhogy sose lehet tudni, gondolhatta a vő, aki amúgy nem közszereplő, és gigantikus méretű gazdagodásához semmi köze annak, hogy a magyar miniszterelnök lányának a férje. Ingatlanos cégcsoportja ugyan évente milliárdos hasznot termel, és a Forbes magazin tavalyi becslése szerint ezzel a 60. legértékesebb magyar tulajdonú vállalkozás, de sebaj: cégcsoportjának egyik tagja 3 milliárd forintos kedvezményes hitelt kapott az MNB programjának segítségével. A projekt neve amúgy: Növekedési Hitelprogram Hajrá! (Hogy minek ez a hajrá a nemzeti együttműködés rendszerének lassan összes mondata mögé, ki tudja.) A program keretében egy év alatt összesen harmincegyezer vállalkozás jutott különböző méretű hitelekhez. Az MNB kimutatása szerint a kedvezményezettek több mint fele mikro- és kisvállalkozás volt, de a többség legfeljebb tízmilliós nagyságrendben vett fel hitelt. Tiborcz és a hozzá hasonló emberek cégei ehhez képest jóval nagyobb, milliárdos tételben kaptak segítséget: a húsosfazék és az asztalról lehulló morzsák esete. Ezt forgassuk vissza a magyar társadalmi valóságba, és azonnal olyan értelmezést kapunk, hogy a javakból mindenkinek jut, nem kizárólag Garancsi Escobar és Tiborcz Rockefeller gazdagodik. Mert lám, szépül minden. Sőt, mindenki juthat egyről a kettőre, a dolgozók országát építjük. A Kádár-kor legnagyobb hazugságai az Orbán-érába forgatva...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.