2021. április 20., kedd

MÉSZÁROS LŐRINC KEMÉNYÍTŐGYÁRA, ANDREJ BABIS ÉTOLAJOS CÉGE ÉS A WHB IS KAPOTT KEDVEZMÉNYES COVID-HITELT AZ EXIMBANKTÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.04.20.


A koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére az Európai Bizottság (EB) 2020 tavaszán rugalmas szabályokat vezetett be, hogy az uniós tagállamok EU-s pénzből könnyen tudják támogatni a nehéz helyzetbe került cégeket. Magyarországnak 350 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az EB, amelyből kedvezményes hiteleket és vissza nem térítendő kamattámogatásokat adott a kormány az Eximbankon keresztül. A legnagyobb összegű, 25 milliárd forintos kölcsönt a kínai tulajdonú Borsodchem kapta, de megtalálható a listán Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a cseh miniszterelnök étolajos cége és az állami építkezések egyik sztárja, a West Hungária Bau Kft. is.


Az Európai Bizottság (EB) 2020. március 19-én ideiglenes állami támogatási keretszabályt fogadott el, hogy enyhítse a koronavírus okozta gazdasági károkat. A 2020. április 3-án tovább lazított rugalmas szabályozásnak köszönhetően az Európai Unió tagállamai többféle módon segíthetik a náluk működő cégeket, amelyek a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Magyarország az ideiglenes keret alapján három, közel 900 millió eurós (kb. 350 milliárd forint) teljes költségvetésű támogatási intézkedésről értesítette a Bizottságot. A tízféle lehetőség közül a magyar kormány hármat választott ki, amelyek kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok számára is elérhetőek: közvetlen támogatások (vissza nem térítendő kamattámogatás formájában), hitelgaranciák, kedvezményes hitelkamatlábak.

Az EB nem sokkal később, 2020. április 29-én jóváhagyta ezeket a magyarországi támogatási intézkedéseket, amelyeket az EU a strukturális alapokból fizet.

Margrethe Vestager, az EB versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke azt nyilatkozta akkor, hogy „a három, közel 900 millió eurós összköltségvetésű intézkedés lehetővé teszi Magyarország számára, hogy akár 5000 különböző méretű vállalatot tudjon támogatni a koronavírus-járvány alatt és után az azonnali likviditási szükségleteik kielégítésében, pénzügyi terheik enyhítésében és a munkahelyek megőrzésében”.

Nem is említik, hogy az EU adja a pénzt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.