2021. április 21., szerda

ITT A NAGY LELEPLEZÉS: ENNYI PÉNZ LANDOLT A LEGGAZDAGABB MAGYAROK ZSEBÉBEN

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2021.04.21.


Világszinten 5400 milliárd dollárt tett ki tavaly a háztartások extra megtakarítása, ennek a jelentős része a fejlettebb gazdaságokban, azon belül is leginkább a vagyonosabb családoknál csapódott le a Moody's friss elemzése szerint. Ennek apropóján megnéztük, hogy itthon a magyarok nettó vagyonának mekkora részét teszi ki a privátbankoknál kezelt vagyon, utóbbi növekedése mennyiben magyarázza a magyar megtakarítások emelkedését, és valóban kijelenthető-e, hogy a lakossági megtakarítások jelentős része Magyarországon is a gazdagabbak kezében landolt.


Elképesztő pénzeket halmoztak fel a háztartások a pandémiában

Egy sor adat látott már napvilágot arról, mennyivel többet tudtak félretenni a háztartások a világon a pandémia uralta egy évben. Legutóbb a Moody’s jött ki egy becsléssel, amely szerint világszinten 5400 milliárd dollárral több pénzt takarítottak meg tavaly az emberek az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva.

A magyar háztartásoknál sem volt ok a panaszra, az MNB adatai szerint 2020 végére átlépte a 66 000 milliárd forintot a magyar háztartások pénzügyi vagyona. Ez nominálisan 9,0%-os növekedést jelent egy év alatt, miközben (az adósságokkal csökkentett) nettó pénzügyi vagyon 8,4%-kal emelkedett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.