2021. április 11., vasárnap

KETTŐ KIVÉTELÉVEL MÁR SEMMI SEM A RÉGI

TELEX
Szerző: BARAKONYI SZABOLCS
2021.04.11.


Karácsony Iván képeivel az Analóg-Filmes Fotózás nevű Facebook-csoportban találkoztunk, pedig találkozhattunk volna azokkal korábban is. Térey Jánosról készített fotóját, a József Attila-díjas költő első nyomdaköltségének történetével együtt már megmutattuk. A jó kapcsolat a fotóssal azóta is megmaradt, közösen átnéztük egy másik, szintén akkoriban készült anyagát, és úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk a Telex olvasóinak is.

Ezek a képek annyira nem régiek, talán éppen csak annak a határán vannak, a velük egykorú emberek már felnőttek, és a fotók szereplői közül többen már nem is élnek, ennyit az időről. Szabó R. János Történetek az öreg Túr mentén című munkájával kapcsolatban, Korniss Péterre hivatkozva már leírtuk, hogy mit jelenthet lefényképezni azt, ami eltűnőben van. A kilencvenes évek vége óta az itt látható műhelyek teljesen eltűntek, az üzletek jelentősen megváltoztak, kettő kivételével már semmi sem a régi.

Egy város életében az ilyen változások talán gyorsabbak, de ugyanúgy természetesek. A városi fotósoknak köszönhetően a fényképeken sok minden megmaradhat, de vannak köztük páran, akik a képek történeteit is leírják. Karácsony Iván az utóbbiak közé tartozik. Nem emlékszik már pontosan minden névre és részletre, de az volt a terve, hogy egyszer ebből az anyagból egy könyvet fog készíteni. A könyv sajnos nem készült el, de a képek több kiállítást és pályázatot is megjártak. Az egyik pályázaton a zsűritagok között volt a nagy Budapest-fotós és művészeti szakíró, Lugosi Lugó László, aki felfigyelt a dokumentarista szemléletű fotósra, és egy városi leletmentő, a hely átmeneti állapotát rögzítő könyv alkotói közé hívta meg Karácsony Ivánt. A Budapest – Átmenetiemlékkönyv 2006-ban a Kieselbach Galéria gondozásában megjelent. (A linken online lapozgatható.) Karácsony Iván meg nem jelent könyvének néhány képét és történetét – valamennyire pótolva a kötet hiányát – most itt a Telexen megnézhetik, elolvashatják...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.