2021. április 22., csütörtök

SZOKATLAN DÖNTÉS: PÓTKÖLTSÉGVETÉSRE KÉNYSZERÜLT A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.04.22.


Kedden késő délután nyújtotta be a kormány az idei évi költségvetést módosító javaslatot, amelyben több soron is megváltoztatták a bevételi és kiadási előirányzatokat. Évek óta nem fordult elő, hogy a kormány pótköltségvetést nyújtson be a parlamentnek. Nem is volt rá szükség azóta, hogy az Országgyűlés a kormány javaslatára 2016. március 30-án módosította az államháztartási törvényt, amellyel a kormány szabad kezet adott saját magának a költségvetési törvényen felüli költekezéshez.

A 2016-os változtatás alapján. tulajdonképpen a miniszterelnök kezébe került a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése, a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy év közben úgy költekezhessen, ahogy akar, arról a parlamentnek nem kell számot adnia. Ezzel gyakorlatilag megvalósult a rendeleti kormányzás a költségvetési ügyekben, nincs szükség sem a honatyák, sem a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyására, sőt, a költségvetés módosítását később sem kell bemutatni az Országgyűlés előtt.

Az idei esztendő gazdasági folyamatai azonban alapos meglepetést okoztak. A járvánnyal kapcsolatba hozható, a költségvetésre is kiható rendeleti kormányzás következményei, a gazdaság újraindítására, valamint a munkahelyek védelmére hozott rendeleti szintű döntések a 2020 tavaszán elfogadott költségvetési számokat annyira összekuszálták, hogy a 2021-es költségvetési törvény sarokszámait újra kellett fogalmazni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.