2021. május 10., hétfő

A TARTALÉKOKAT ÉLIK FEL AZ ÖNKORMÁNYZATOK, HOGY TÚLÉLJÉK 2021-ET

HVG
Szerzők: BALLA GYÖRGYI, KOVÁCS GÁBOR, SZTOJCSEV IVÁN
2021.05.10.


Szigorú, feszes költségvetéssel és a tartalékok elhasználásával próbálják a legtöbb városban megőrizni a pénzügyi működőképességet, de többen hitelfelvételre vagy értékpapírok eladására is rákényszerülnek. Van, ahol az iparűzési adó megfelezése miatt adott állami kompenzáció annyira elég, hogy egy kicsit kint legyen a vízből a város, máshova, például Budapestre és Győrbe nem jut ebből a keretből pénz. Körbenéztünk az ország legnagyobb városaiban és néhány kisebb településen, hogyan gazdálkodik a városvezetés a válság alatt.


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már a fővárosi költségvetés készítésekor előrebocsátotta, hogy 2021 „pokoli nehéz” év lesz, a szolgáltatásokat sem lesznek képesek a korábbi színvonalon biztosítani, új fejlesztésekre, beruházásokra pedig legfeljebb támogatásból lesz lehetőség. Kiesik ugyanis 88 milliárd forint. Ehhez képest is súlyos mélyütés volt csütörtökön, amikor a kormány közzétette, mennyi pénzt kapnak az önkormányzatok az iparűzési adó megfelezése utáni kompenzációként, és kiderült:

Budapestnek semmi nem jutott.

Az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat idén 249,4 milliárd forint bevételre számít, ugyanakkor 390 milliárd forint kiadásra. A büdzsén tátongó lyukat a főváros az előző évi maradványok (vagyis a tartalékok) felhasználásával kívánja betömni (63 milliárd), meglévő hitelkeretek lehívásából (46 milliárd) és belföldi értékpapírok bevételeiből (38 milliárd). Egyelőre nem világos, mennyire tartható ez a költségvetés. Jó esély van rá, hogy nem az...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.