2021. május 10., hétfő

EGYRE NYOMASZTÓBB A PARKOLÁSI KÁOSZ

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.09.


Budapest VI. kerületének tavaly két-, az idén várhatóan hárommilliárd forintos veszteséget okoznak a járványhelyzet gazdasági hatásai és a kormány ezzel összefüggő intézkedései. Ezen belül az ingyenes parkolás miatt 130 millió forint esett ki a büdzséből. Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere erről is beszélt a Hírklikknek.


A héten lesz egy hónapja, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik Kormányinfón – egy kérdésre válaszolva – kijelentette, a közterületi parkolás addig lesz ingyenes, amíg a járványhelyzet indokolja. Azóta Gulyás Gergely már – többek között – azzal is elbüszkélkedett, hogy „Magyarország Európában elsőnek szerezhette vissza a szabadságát". Megnyíltak az éttermek és kávéházak, látogathatók a kulturális- és sportlétesítmények – csak a parkolás nem változott. Pedig már fideszes városvezetők is felvetették, hogy ideje lenne megszüntetni. Székesfehérvár első embere még azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy az önkormányzatok a jövőben maguk dönthessék el, milyen módon szervezik meg a közterületi parkolást. Cser-Palkovics András többek között arra is felhívta figyelmet, hogy a tantermi oktatás visszaállításával még nagyobb dugókra lehet számítani mindenütt. Kaposvár polgármestere kicsit finomabban csak annyit mondott, úgy érzi, erre az intézkedésre már nem lesz szükség. Szita Károly azonban hozzátette, persze a kormány és az operatív törzs dolga, hogy eldöntse, mikor engedi meg a járványhelyzet az intézkedés eltörlését.

Terézváros polgármesterét mindez nem érte váratlanul. Portálunknak elmondta, hogy amikor az év elején – kétszer is – tárgyaltak a kormány képviselőivel, nemcsak az ellenzéki vezetésű, hanem a fideszes irányítás alatt álló kerületekből is hallottak hasonló véleményeket. Soproni Tamás ezt azért is örvendetesnek tartotta, mivel a világon másutt sehol sem vezették be a járványhelyzet miatt az ingyenes parkolást, amely rendkívüli terheket ró az önkormányzatokra. Emlékeztetett rá, meg is ígérték nekik, hogy a közeljövőben meg is szüntetik, de – szavai szerint – azóta is csak várnak rá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.