2021. május 13., csütörtök

ÉVEKIG TARTHAT, MIRE MAGYARORSZÁG VISSZATALÁL A VÁLSÁG ELŐTTI ÚTRA – MEGBÜNTETHETNEK A HITELMINŐSÍTŐK?

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2021.05.13.


Nem túl ambiciózus középtávú célokat tartalmaz a kormány friss konvergencia programja a deficit és az adósság lefaragásával kapcsolatban, a tervek szerint csak 2024-ben érné el a bűvös 3 százalékos határt a GDP-arányos költségvetési hiány, az adósságráta válság előtti szintje pedig beláthatatlan távolságban van. Márpedig a hitelminősítők eddig csak átmeneti romlást vártak a fiskális fegyelemben. Most a Standard & Poor's közgazdásza a Portfolio kérdésre elismerte: a felvázolt pálya kicsivel rosszabb annál, amire számítottak, de ez nem biztos, hogy rögtön leminősítéssel jár.


Nem fogná vissza a kormány egyhamar a költekezést

A nemrég benyújtott konvergencia program által felvázolt pálya szerint a 2020-as 8 százalék feletti költségvetési hiány idén alig csökken, a nemzeti össztermék 7,5%-a lehet, majd még 2022-ben is 5,9%-os deficittel számol a kormány. Innen 2023-ban 3,9%-ra csökkenhet tovább a hiány, majd 2024-ben elérhető a 3 százalékos lélektani határ, amit korábban az uniós túlzott deficit eljárás miatt figyeltünk kiemelten.

"A friss konvergencia program számai azt mutathatják, hogy a következő évek költségvetési pályája kissé rosszabb lehet, mint amire az év elején számítottunk"

- emelte kommentálta a Portfolio kérdésre a felvázolt pályát Niklas Steinert, a Standard & Poor's hazánkkal foglalkozó közgazdásza.

A hitelminősítők véleménye azért lehet lényeges a programról, mert eddig azt hangsúlyozták, hogy csak átmenetileg romlik majd a fiskális fegyelem a járvány hatására. A most becsült hiány annak fényében meglepő, hogy a várakozások szerint akár már 2021 végére elérheti a gazdaság teljesítménye a járvány előtti szintet. A jelek szerint azonban a fiskális támogatás még ezt követően is évekig fennmaradhat. Persze ezzel nem egyedülálló Magyarország, minden ország igyekszik kihasználni az alkalmat, hogy kicsit lazítson a fegyelmen. Azonban ha a régiós országokat vizsgáljuk, akkor középtávon azért majdnem mindenki igyekszik visszatérni a válság előtti költségvetési pályához. A most benyújtott konvergencia programok alapján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.