2021. május 14., péntek

ÓVATOSSÁGRA INTENÉNEK AZ OROSZ TRÜKKÖK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBESTYÉN GYÖRGY
2021.05.14.


A magyar külpolitika irányítóinak észre kellene venniük, hogy Oroszország – az állítólagos jó viszony ellenére – érdekeinek megfelelően, csak kihasználja a magyar kapcsolatot is. Budapesti számára pedig az is előnytelen, ha rendszeresen kibeszél abból a nagyobb közösségből – az Európai Unióból –, amelyhez szövetségesként tartozik. Erről is beszélt a Hírklikknek Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az Ukrajnában nemrég történtek kapcsán.


A hivatalos magyar politikát képviselő és támogató médiumokban jól látható, hogy Oroszország státusza napjainkban olyan, mint a halott emberé: vagy jót kell mondani róla, vagy semmit. Vagyis a jelenlegi hatalom rendkívül tartózkodóan foglal állást, ha olyan incidens történik, vagy probléma merül fel, amiben Oroszország érintett. Az a hadakozási kedv, amely például az unióval kapcsolatban jellemzi a Fidesz politikáját, kelet felé elillan és szinte nem is létezik. Így összegezte a magyar-orosz kapcsolatok helyzetét Sz. Bíró Zoltán történész. Az Oroszország-szakértővel a legfrissebb ukrajnai fejlemények kapcsán beszélgettünk arról, meddig tartható fenn ez a budapesti hintapolitika.

A kérdés azután merült fel, hogy az ortodox húsvét vasárnapján fenyegető, magyarellenes falragaszok jelentek meg Beregszászon. Ezeken halállal fenyegették meg az ott élő magyarokat, ha egy héten belül nem távoznak „az ukrán földről”. Az ukrán biztonsági szolgálat kisvártatva megállapította, hogy a plakátokat három ember orosz megrendelésre tette ki május 3-án hajnalban a kárpátaljai város több pontjára. A cél pedig – már nem is először – az volt, hogy egymásnak ugrasszák a magyar közösséget és az ukrán nacionalistákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.