2021. május 14., péntek

25 SZAKMAI SZERVEZET KÖZÖSEN TILTAKOZIK AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK KIÁRUSÍTÁSA ELLEN

444.HU
Szerző: MÉSZÁROS JULI
2021.05.14.


Böröcz László fideszes parlamenti képviselő kedd éjszaka adta be a lakástörvény módosítását, miszerint az önkormányzati lakásokat – a várban is – a bérlő a piaci ár 10,5 százalékáért vehetné meg.

Az új szabályozás szerint ha a vételi jog szempontjából alapul vett bérleti jogviszony legalább 2020. december 31-től fennáll, az önkormányzati és az állami tulajdonú, az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként nyilvántartott lakásra vételi jog illeti meg a bérlőt.

Ha a törvény átmegy a parlamenten, akkor a 90-es évek eleje óta nem látott lakásprivatizációs hullám indulhat meg Magyarországon, az önkormányzati bérlakásszektor pedig megszűnhet.

Emiatt tiltakozik közösen a május 11-én benyújtott törvénymódosítás elfogadása ellen 25 szakmai szervezet. Közleményük szerint az önkormányzati bérlakások rengeteg olyan embernek biztosítanak otthont, akik nem tudnának a piaci áron lakást bérelni, és „ennek a védőhálónak a megszüntetése a legkiszolgáltatottabbaktól veszi el a lehetőséget a méltó lakhatásra, az önkormányzatokat pedig egy olyan eszköztől fosztja meg, amellyel az emberek legalapvetőbb szükségleteit tudják kielégíteni”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.