2021. május 4., kedd

TIZENHATEZER LAKÁSHITELES VAN MÁR MOST NAGY BAJBAN - AZ ÁLLAM TELJESEN ELTÉRI A PIACOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2021.05.04.


Az állami támogatások tartják fenn a lakáshitelezést – állapíthatjuk meg a friss statisztikai adatok ismeretében. Tavaly év végén egyébként a KSH szerint 16 ezer lakáshiteles egyáltalán nem tudott törleszteni. A helyzet a moratórium lejárta után biztosan romlik majd.


Meglehetősen ellentmondásos képet mutat a 2020-as lakáshitelezés. A KSH statisztikája szerint, miközben az engedélyezett és a folyósított kölcsönök száma is csökkent, a hitel nagysága nőtt. Egy szerződésre tehát magasabb összeg jut a korábbinál. Nem mindegy viszont, hogy a támogatottak vagy a támogatás nélküliek adatait vizsgáljuk. A helyzet ugyanis a két területen egészen más.

A KSH mostani jelentése tulajdonképpen teljes egészében alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi, a hitelezésről készített elemzését. Abban azzal büszkélkedtek, hogy tavaly minden harmadik lakossági hitelt elősegített az állam. Egyértelmű, hogy állami ösztönzők nélkül sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe került volna a hitelpiac.

Az engedélyezett, állami támogatás nélküli hitelek száma a KSH szerint 2020-ban 14 százalékkal, összegük 1,3 százalékkal csökkent. Átlagos összegük ugyanakkor a 2019-es 9,3 millió forintról 10,6 millió forintra nőtt. Az engedélyezett támogatott lakáshitelek száma azonban 41 százalékkal, összege pedig 16 százalékkal emelkedett, miközben az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 10,1 millió forintról 8,3 millió forintra mérséklődött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.