2021. május 3., hétfő

„UNIÓS PÉNZESŐ ORBÁN HÍVEINEK”

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.05.03.


A német Deutsche Welle és az osztrák Wiener Zeitung is ír arról, hogy az Orbán-kormány miként csatornáz be rendkívül komoly összegeket alapítványnak álcázott szervezetekbe, kivonva azokat a még meglévő kontroll alól is. Egyelőre zömében közel-keleti utazási egyezmények vannak a kínai és orosz vakcina elfogadásáról. Csernyánszky Judit lapszemléjében olvashatunk Jamie Lee Curtis színésznőről is, aki üzenetében magyarul köszöntötte az édesanyákat.


Vasárnap Instagram-oldalán magyarul köszöntötte az édesanyákat és emlékezett meg nagyanyjáról Jamie Lee Curtis színésznő, Tony Curtis lánya, aki most éppen Budapesten forgat a Borderland című film miatt. Régi képpel emlékezett, amelyen, mint írja, apai nagyanyja, a gyönyörű Helen Schwartz is látható. Hozzátette, minél többet forgat Magyarországon, annál jobban meghatja, amikor megérti, hogy az álmok milyen hatalmas távolságot képesek legyőzni. Neki is és minden magyar anyának boldog anyák napját kívánok. (Tegyük hozzá, Amerikában egy héttel később lesz anyák napja). Majd arról is ír Jamie Lee Curtis, hogy Tony sikereiért mennyit izgult az édesanyja, és reméli, hogy érte, unkájáért, déd- és ükunokájáért is így tenne. A befejezés is nagyon megejtő, úgy fogalmaz, az én kis városkámból, Mátészalkáról (ahonnan édesapja származik) szülővárosom, Los Angeles mindenkinek boldog anyák napját. Az utolsó három szót ráadásul magyarul írta.

84 millió dolláros hitelkeret-szerződést írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszert pakisztáni kollégájával, Shah Mahmood Qureshivel. A hitelkeretet a magyar EximBank biztosítja. Sőt 50 millió dolláros kötöttsegélyhitel-programot is indít a magyar kormány azzal a céllal, hogy magyar cégek jelenhessenek meg a pakisztáni piacon - írja a Global Village Space nevű, Pakisztánnal foglalkozó portál. Részletesebben a szintén pakisztáni angol nyelvű Daily Times számol be a találkozóról. Itt említsük meg a Times of Oman hírportált, amely arról ad számot, hogy Ománnal 2023-ig, két évre szóló egyetemi ösztöndíjprogramról állapodott meg a magyar külügyminisztérium.

Folytatva rövid híreinket: akárcsak Szlovéniával, Bahreinnel is megállapodott a külügyi tárca, mindkét ország elfogadja beutazáshoz a Magyarországon használt oltóanyagokat – tudhatjuk meg a The Daily Tribune / News of Bahrein és a Total Slovenia News cikkéből. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten kiadta a magyar diplomácia vezetőjének, hogy kössön minél több kétoldalú beutazási egyezményeket. A magyar kormányfő a kínai elnökkel tárgyalt a járványellenes együttműködésről – adta hírül a Reuters. Amely nem mellékesen megjegyzi, hogy 5 millió adag kínai vakcináról kötöttek szerződést, de a legnagyobb beszállító a Pfizer/BioNTech, amelytől több mint 10 millió adagot kap Magyarország.

A magyar nagykövet, Mátis Viktor a török Daily Sabah-nak adott nagyinterjút arról, miként lesz egyre kiterjedtebb és szorosabb a Magyar- és Törökország közti kapcsolat, példaként említette, hogy a két ország idén felső szintű stratégiai tanácsülést tart, Orbán és Recep Tayyip Erdogan török elnök vezetésével. Legalább a fél kormány kiutazik hamarosan Ankarába további üzleti egyezmények aláírására, és novemberben a Türk Tanács soron következő ülését tartják meg Isztambulban. Magyarország hatodik a világban és az első az Európai Unióban, amely török páncélos harcijárműveket vásárolt – büszkélkedik a nagykövet.

A Deutsche Welle pedig azt mutatja be, miként menekít ki Orbán Viktor rendkívül komoly összegeket alapítványnak álcázott szervezeti formát használva azok után, hogy a közvéleménykutatások egyelőre a – cikk szerint szélsőjobboldali – kormánypártok vereségét jósolják a következő választásokon. A Wiener Zeitung ugyanerről harsogó címben: „Uniós pénzeső Orbán híveinek”.

A sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából a német Mitteldeutscher Rundfunk a Klubrádiót hozza fel eklatáns példaként arra, miként szorult vissza hazánkban a sajtószabadság. Szól arról is, hogy a nagyvárosi médiafogyasztó most már hajlandó pénzt áldozni a minőségi újságírásra. Vidéken azonban nem tudnak még mindig különbséget tenni a propaganda és a valós hírek között az emberek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.