2021. június 24., csütörtök

12904. EZ AZ ANYUKÁM – A KORONAVÍRUS ÁLDOZATAINAK EL NEM MONDOTT TÖRTÉNETE

DIREKT36
Szerzők: Zöldi Blanka, Matyasovszki Fanni, Szőke Dániel
2021.06.21.



Március 12-én, pénteken köhögéssel ébredt a törökbálinti óvoda egyik óvónője, Fórizsné Matuz Magdolna. Aznap Magyarországon épp újabb rekordot döntött a koronavírusos megbetegedések száma több mint 9000 új fertőzöttel, és ezzel a járvány legsúlyosabb, harmadik hulláma a csúcsához közeledett.

A reggeli gyengeség ellenére Magdolna fejében meg sem fordult, hogy otthon maradjon az érdi, napfényes családi házukban, ahol férjével és legkisebb lányával lakott. Az Operatív Törzs ekkor már lehetőség szerint otthoni munkavégzést javasolt, az óvodában azonban ügyelet még működött: kevesebb gyerekre kellett vigyázni, de délelőtt vagy délután Magdolna így is mindennap bejárt dolgozni. Az ötvenéves, a ruhái és kiegészítői összhangjára mindig figyelő óvónő egyébként sem volt beteges típus, szinte sosem ment táppénzre. Ő majd hatvanévesen is kúszik-mászik az ovisokkal, azt is fogja bírni – ezt gyakran mondta nevetve a saját, huszonéves gyerekeinek.

Végül azonban ez a péntek lett Magdolna utolsó munkanapja.

Egyre súlyosodó tüneteiről, amíg tudott, naplót írt, amelyet megosztott a férje által vezetett Érd-parkvárosi Baptista Gyülekezet tagjaival is. Pénteken munka után még elugrott a gyógyszertárba Salvus vízért, estére 38 fokra ment fel a láza, vasárnap pedig pozitív lett a koronavírus tesztje. Szerdára úgy tűnt, a favipiravir gyógyszertől javul az állapota. Egy héttel az első tünetei után is még csak egy tüdőröntgenre készült a törökbálinti tüdőgyógyintézetbe, de olyan súlyos gyulladást mutattak ki nála, hogy nem is engedték már haza. Hétfőn reggel került lélegeztetőgépre, aznap délután pedig már azt mondták telefonon a családjának, hogy Magdolna haldoklik, itt az idő elbúcsúzni tőle.

Az első tünetek megjelenése után épp 2 héttel, március 26-án, nem sokkal éjfél előtt hunyt el. Az országban aznap Magdolnán kívül 274-en haltak meg koronavírusban, a járvány kezdete óta pedig közel 30 ezren – lakosságarányosan a világon egyik legtöbben. Milyen emberek voltak ők? És mi történt velük az első tünetek megjelenésétől a halálukig? Az elmúlt hetekben olyan emberekkel beszélgettek a Direkt36 újságírói, akik a koronavírus következtében vesztették el egy szerettüket: szülőket, nagyszülőket, testvéreket, házastársakat, szerelmeket, barátokat. Ez az ő történetük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.